Kwetsbare ouderen thuis: hoe verder
Iedereen is blij met de handreiking ‘Kwetsbare ouderen thuis’, voor integrale zorg en ondersteuning in de wijk, waar dertien partijen bij betrokken zijn. Hoe nu verder, is de vraag in de nieuwsbrief van InEen. Want voor de tijd die nodig is voor afstemming en coördinatie is bekostiging nodig: Boter bij de vis!
Om echt integraal te kunnen werken, is het cruciaal dat zorgverleners tijd en ruimte hebben voor afstemming en coördinatie. “De zorg afstemmen op de persoonlijke situatie van de oudere en dit met elkaar coördineren”, licht Tjitske Vreugdenhil (medisch adviseur bij Zorginstituut Nederland) toe. “Maar voor dit stuk is in veel regio’s geen geld beschikbaar en dat werpt drempels op om hiermee aan de slag te gaan.”
Kleine, specifieke groep
Carel Mastenbroek, beleidsadviseur bijhert Zorginstituut, benadrukt dat het inhoudelijk en qua bekostiging om een heel specifieke en relatief kleine groep gaat: ouderen met multidomein problematiek en extreem kwetsbare ouderen. “Tien tot twintig mensen op een gemiddelde huisartsenpraktijk . “Als bij deze complexe groep de afstemming en coördinatie niet goed op orde is, gaat het mis.”
Schrijnende constatering
Het is schrijnend dat het rapport van ZIN nodig is om dit voor elkaar te krijgen, vindt huisarts Herman Wisselink. “Eigenlijk zegt het Zorginstituut dat kwetsbare ouderen met complexe problemen nu niet altijd de zorg ontvangen die ze nodig hebben. Er wordt aangegeven dat mensen met deze specifieke zorgvraag recht hebben op pro-actieve samenhangende zorg, dat dit ingeregeld moet worden en onder verzekerde zorg valt. Dat is heel belangrijk.”
Bal ligt bij het ministerie
De bal ligt nu bij het ministerie van VWS, is ieders overtuiging. Dat er momenteel weinig gebeurt, heeft ook een politiek-bestuurlijke reden, merkt Mastenbroek op in de nieuwsbrief van InEen. “Doordat we een demissionair kabinet hebben, is er helaas beleidsstilte rondom de grote stappen die in de ouderenzorg nodig zijn.”