Kwetsbare oudere kan nergens meer heen
Mensen die een indicatie hebben voor het verpleeghuis, kunnen volgens de Telegraaf daar lang niet altijd terecht. Er zijn te weinig plekken en daarom is het beleid om mensen zo lang mogelijk in hun eigen huis te verzorgen. Maar of die zorg afdoende is, daarop is weinig zicht. Rijkere ouderen kopen zelf extra zorg in, maar degenen die daarvoor niet de middelen hebben, dreigen weg te kwijnen.
Door de vergrijzing groeit het aantal mensen dat intensieve verpleeghuiszorg nodig heeft. Zij mogen kiezen of ze deze zorg thuis of in een verpleeghuis willen ontvangen, aldus de Telegraaf. Maar er zijn veel te weinig verpleeghuisplekken om dat recht daadwerkelijk te verzilveren. Extra plekken bijbouwen mag niet en dat heeft te maken met geld.
Recht verpleeghuiszorg inperken
Al in juli 2023 trok de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de conclusie dat het recht op verpleeghuiszorg ingeperkt moet worden omdat ‘de manier waarop ouderenzorg nu georganiseerd is, niet langer houdbaar is’. Ook brancheorganisatie Actiz, het Zorginstituut en de zorgkantoren zijn voorstander van zo’n keuzebeperking. ‘Zo kunnen we ervoor zorgen dat de beperkte verblijfplaatsen en het schaarse zorgpersoneel worden ingezet voor de groep cliënten die dit het hardst nodig heeft’, aldus de NZa.
Toelatingscriteria aanpassen
Onlangs zegde minister Fleur Agema de Tweede Kamer toe dat ze gaat kijken of de toelatingscriteria voor het verpleeghuis moeten worden aangepast. ,”Als de minister deze eisen inderdaad aanscherpt, hebben alleen de mensen met de allergrootste zorgbehoefte nog recht op een verpleeghuisbed”, zegt in de Telegraaf de directeur van Patiëntenfederatie Nederland. Andere, zeer kwetsbare ouderen kunnen volgens hem dan nergens meer heen. “Maar ook zij hebben 24 uur per dag zorg nodig.”