Kleine contracten, onregelmatige roosters

Ouderenverzorgers werken in kleine contracten en met onregelmatige roosters. Tijdens de coronapandemie werden ze niet serieus genomen en inmiddels hebben hun instellingen de hoogste verzuimcijfers ooit, aldus een onderzoeksverhaal in de Groene Amsterdammer: Waarom hebben deze toegewijde mensen zo’n lage prioriteit?

Verzorgenden en helpenden maken met bijna zestig procent het grootste deel uit van de werknemers in de ouderenzorg – tegen bijvoorbeeld twaalf procent verpleegkundigen. Verzorgenden en helpenden halen de ouderen dagelijks uit bed, wassen ze, kleden ze aan en geven ze te eten. Ze zorgen dat ze medicijnen krijgen en hebben een belangrijke rol bij het signaleren van problemen. Het is de groep die de ouderenzorg  draaiende houdt. Maar juist zij voelen zich niet gewaardeerd, blijkt uit onderzoek van De Groene Amsterdammer en onderzoekscollectief Spit.

Grote moeite alles te combineren

Ze werken, soms tegen hun zin, in kleine contracten. Ze hebben grote moeite hun onregelmatige uren te combineren met de zorg voor een gezin; eenderde is daarnaast mantelzorger en ze moeten rondkomen van lage salarissen. Verzorgenden vinden dat hun expertise niet erkend wordt, terwijl zij de meeste tijd met de ouderen doorbrengen en hen het beste kennen. De manier waarop er tijdens de coronapandemie met de ouderenzorg werd omgesprongen, heeft dit idee alleen maar versterkt.

Deeltijd vaak geen eigen keuze

Een beginnend verzorgende in de ouderenzorg verdient ongeveer veertien euro bruto per uur. Het bruto maandsalaris van 2200 euro kan uiteindelijk oplopen tot rond de drieduizend. Tenminste, bij een fulltime baan. Maar die heeft bijna niemand. Negen van de tien verzorgenden en helpenden werken volgens het CBS in deeltijd. Ouderenzorgmedewerkers kiezen daar lang niet altijd zelf voor, blijkt uit de ruim dertig interviews die we hielden. Werkgevers zijn vaak niet bereid grote contracten aan te bieden, omdat zorgmedewerkers dan minder flexibel zijn om in te vallen wanneer er gaten in het rooster zijn, vertellen de geïnterviewden.