Ik bied u mijn oudere handen aan het bed
De ouderenzorg loopt mede door starre regelgeving vast. Terwijl er genoeg mensen zijn die naast hun baan zorg willen bieden. Eric Corton probeert iets te doen aan de nijpende tekorten, maar wordt eerst naar de schoolbanken gedirigeerd, schrijft hij in de Volkskrant.
Zelfde opleiding als 16-jarige
Hij volgt een leer-werktraject dat bestaat uit een onlinestudiemethode plus twee à drie dagen per week werken in de praktijk. “Vooral in het theoretische gedeelte valt me iets op. Ik moet als 55-jarige zij-instromer met een vwo-diploma en een heel werkzaam leven achter de rug, exact dezelfde opleiding volgen (in mijn geval Helpende Zorg en Welzijn mbo-niveau 2) als mijn 16-jarige evenknie die net van de middelbare school komt.”
Jaar lang online leerweg
Corton moet verplichte online bijeenkomsten studiebegeleiding volgen waarin hem wordt uitgelegd hoe hij moet ‘leren’, beschrijft hij in de Volkskrant. “Als ik dit in het tempo van de online leerweg ga doen, kost me dat een vol jaar. Dan heb ik in december 2024 een papiertje om te mogen uitvoeren wat ik nu vanaf december 2023 al iedere dag doe, namelijk mensen uit bed halen, wassen, aankleden, naar het toilet brengen en eten geven.”
Aanvulling op elkaar
Waarom, vraagt Corton zich in de Volkskrant af, maken we geen systeem waarin mensen voor deze dagelijkse taken in de praktijk kunnen worden opgeleid in het verpleeghuis waar ze willen werken? En dat er daarnaast losse modules zijn voor extra taken zoals medicatie-verstrekking en andere medische handelingen? “Daarmee diskwalificeer ik op geen enkele manier het werk van de volledig opgeleide verzorgende IG’er, maar kunnen we een aanvulling op elkaar zijn. Ik denk dat er op die manier veel meer oudere handen aan het bed willen staan, die dat goed en zorgvuldig kunnen doen. Want: ook vele ongediplomeerde handen maken licht werk.”