Iedere 75-plusser heeft vorm van staar
Wat zijn de meest voorkomende oogaandoeningen in ons land? Dat is een van de vragen in een achtergrondartikel in het AD over het gezond houden van de ogen.
Staar is een vertroebeling van de ooglens die optreedt als we ouder worden. Op 75-jarige leeftijd heeft vrijwel iedereen wel een vorm van staar. Bij maculadegeneratie sterven cellen af in de centrale plek van het netvlies. Het zicht in het midden van het blikveld wordt hierdoor waziger. Maculadegeneratie is niet te genezen. Het ziekteproces is wel te vertragen met gezonde voeding, en in sommige gevallen met medicijnen. Bij glaucoom is de oogdruk te hoog. Dat zorgt ervoor dat de oogzenuw beschadigd raakt en dat tast op termijn je zicht aan. Glaucoom kan behandeld worden met medicijnen, een laserbehandeling of een operatie.
Niet meteen behandelen
Kenmerken van beginnende staar zijn moeite met zien in het donker, bij tegenlicht en bij een laagstaande zon. Hier hoeft niet meteen iets aan gedaan te worden. “Staar ontwikkelt zich traag. Je kunt ook wachten met een operatie tot het zicht zo ver afneemt dat je er echt hinder van ondervindt”, zegt Hans Vingerling, oogarts en voorzitter Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, in het AD. Maar oogartsen onderscheiden ook ‘alarmsymptomen’, waarmee je je wel zo snel mogelijk bij een oogarts moet melden. “Zie je plotseling veel vlekken en flitsjes? Dan kan dat een teken zijn van een bloedinkje in het glasvocht.” Let ook op vervormingen van het beeld.
Prikkelende ogen
Over prikkende ogen hoef je je niet meteen zorgen te maken, zegt oogarts Vingerling in het AD. “Dit kan komen doordat het hoornvlies beschadigd is, bijvoorbeeld omdat er iets in je oog gekomen is. Het hoornvlies herstelt zich meestal binnen een dag. Oudere mensen kunnen een brandend gevoel en overdreven tranende ogen krijgen omdat het traanfilm van hun ogen niet meer optimaal is.