Hulp van buurt en techniek

Buurten socialer maken en zorgpersoneel helpen met techniek: zijn nieuwe opleidingen dé oplossing voor vergrijzing?

De zorg kampt met grote tekorten, terwijl de vergrijzing toeneemt. Nieuwe opleidingen in Leeuwarden, Emmen en Groningen moeten er volgens de Leeuwarder Courant voor zorgen dat bewoners in buurten naar zulke ouderen omzien. Ook moet invoering van technologie in de zorg soelaas bieden.

Twee nieuwe hbo-opleidingen

NHL Stenden in Emmen en Leeuwarden en Hanzehogeschool in Groningen komen met twee nieuwe hbo-opleidingen: ‘Participatie en Buurtontwikkeling’ en ‘Zorg en Technologie’. In de eerstgenoemde helpen studenten een handje bij het plannen van ontmoetingen tussen buren in een wijk of dorp. In de tweede leren studenten techniek in te voeren in de zorg.

Innovatie van achter bureau

In overheidsbeleid is het al jaren de wens om techniek in te voeren, maar in de praktijk blijkt dat lastig, zegt de teamleider Master Health Innovation bij NHL Stenden in de Leeuwarder Courant. “De mensen die in de haarvaten van een organisatie zitten en technologie omarmen, missen we nog. Technologische innovatie wordt achter een bureau geschreven.”

Tovertafel ligt te verstoffen

De laatste jaren is het besef gekomen: je kunt niet zomaar technologie invoeren. Veel instellingen kochten in recente jaren bijvoorbeeld een digitale ‘tovertafel’ om ouderen met dementie in beweging te brengen. “Een impulsaankoop, want bij een groot deel van de instellingen ligt-ie te verstoffen.”

Bedvalzender niet zomaar aanschaffen

Bij Zorg en Technologie leren studenten technologie in te voeren op de werkvloer, aldus de Leeuwarder Courant. Bijvoorbeeld een bedvalzender, die het meldt als er een bewoner uit bed valt. Zo’n apparaat scheelt de medewerker zes rondjes lopen. “Toch kun je dat niet zomaar aanschaffen. Een zorgmedewerker verliest persoonlijke controle; dat accepteert niet iedereen gelijk.” Daar is uitleg en hulp bij nodig.