Hoe nodig is die herhaalprik nog?
De ontwrichtende ziekte die het in 2020 was, is corona allang niet meer. Toch raden medici ouderen en kwetsbaren aan om ook dit jaar weer te boosteren, aldus de Volkskrant. Dezer dagen valt de uitnodiging voor 60-plussers in de bus.
In veel opzichten lijkt corona tegenwoordig op griep, vertelt epidemioloog Alma Tostmann (Radboud UMC) in de Volkskrant: een hoest-, snotter- en koortsziekte die de meeste mensen prima doorstaan, omdat vrijwel iedereen intussen wel enige bescherming heeft – door vaccinatie, doorgemaakte infecties, of beide. Het venijn zit ‘m er echter in dat er nog steeds opvallend veel, doorgaans oudere mensen met corona in het ziekenhuis belanden. Omdat jaarlijks zo veel mensen corona krijgen, vertalen ook kleine percentages pechvogels zich naar stevige aantallen.
Nieuwe varianten
De seizoensprik moet het immuunsysteem eraan herinneren hoe corona er ook alweer uitziet. Naar men aanneemt, beschermt dat een aantal maanden redelijk tegen het oplopen van het virus, en vooral tegen ernstige ziekte. Net als de griepprik, is het coronavaccin aangepast. Dit om te beschermen tegen de nieuwe ‘Flirt’-varianten van corona die rondgaan. Die eigenaardige naam verwijst naar de mutaties die het virus inmiddels onderging om aan onze afweer te ontsnappen. ‘De zogenoemde XBB-variant van vorig najaar was echt een andere tak van het virus’, zegt Nynke Nutma, arts maatschappij en gezondheid bij het RIVM. Hoe goed het aangepaste vaccin precies werkt, weet niemand. Maar vorig jaar beschermde de seizoensbooster voor zo’n 70 procent tegen opname, berekende het RIVM, en voor zo’n 30 tot 50 procent tegen infectie.