Hoe kan Alzheimer de wereld uit

Op dit moment lijden in Nederland meer dan 300.000 mensen aan dementie en zijn meer dan 800.000 mantelzorgers nodig om voor hen te zorgen. In 2020 bedroegen de directe zorgkosten 10,6 miljard euro. Naar verwachting stijgen die kosten in dit jaar al tot 15,6 miljard euro. Dat schrijft Paul Dautzenberg (geriater Jeroen Bosch Ziekenhuis) in NRC.

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. De gevolgen van Alzheimer zijn voor iedereen wisselend, maar vaak afschuwelijk, aldus Dautzenberg in NRC. Er vallen hersencellen uit en in de laatste fase van de ziekte lukt het optillen van het hoofd niet meer, gaat glimlachen niet meer en blijft slechts een lege blik over. De huidige geneesmiddelen remmen dit ziekteproces niet. Het besluit van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) om de Alzheimerremmer Lecanemab voor de behandeling van de ziekte goed te keuren, biedt hoop: Maar voor wie en hoe?

Nu al een tekort

De Bossche geriater beschrijft in NRC dat er meerdere hobbels zijn voordat Nederlandse patiënten deze behandeling kunnen krijgen. “Er is nu al een tekort aan personele en financiële middelen in de zorg. Daarom moeten we nadenken over of en hoe we deze behandelingen in Nederland kunnen financieren en op een verantwoorde manier de juiste patiënten kunnen bereiken.”

Actief op zoek

Innovaties in de gezondheidszorg moeten ons niet overkomen, schrijft Dautzenberg in NRC. Maar we moeten actief op zoek naar die vernieuwingen die ons vooruit helpen en op tijd nadenken wat we nodig hebben om ze beschikbaar te maken. Alleen dan kan Alzheimer de wereld uit.