Het verpleeghuis dreigt te verdwijnen

Senioren Netwerk Nederland vreest dat na het verzorgingshuis ook het verpleeghuis verdwijnt. Dat schrijft dit netwerk aan Tweede Kamerleden die donderdag discussiëren over de woningbouwopgave in Nederland.

“Ondanks de sterk groeiende vraag naar verpleegzorg wil de regering geen noemenswaardig aantal verpleeghuisplekken realiseren. Voor ouderen die nu kampen met een complexe zorgvraag en hun naasten is dat onverteerbaar.”

Hoe vaak moet nog de noodklok geluid?

Volgens Senioren Netwerk dreígt geen zorginfarct, maar ís dat er al. “De actuele problemen in de zorg en ondersteuning voor ouderen met een klein netwerk zijn groot: lange wachtlijsten in de verpleeghuiszorg, onvoldoende verzorging, verpleging en ondersteuning thuis, de druk op wijkverpleegkundigen is groot, mantelzorgers zijn overbelast, de complexiteit van regelgeving blijft onverminderd groot, de schotten tussen zorgwetten bestaan nog steeds en de helft van de huizen is ongeschikt. Hoeveel organisaties en burgers moeten de noodklok nog luiden?”

Meer verpleeghuisplekken noodzaak

Senioren Netwerk Nederland (waarin samenwerken de KBO’s Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland en Overijssel) ziet uitbreiding van verpleeghuisplekken (Wlz-verblijf) als onontkoombaar. “De wachtlijsten voor verpleeg(huis)zorg zijn afgelopen jaren al sterk toegenomen. Als de benodigde verpleeghuisplekken en geclusterde woonvormen de komende jaren niet worden gerealiseerd, loopt de hele zorgketen verder vast: bij de huisarts, in het ziekenhuis én in de verzorging en verpleging. Dat betekent nog langere wachtlijsten voor het verpleeghuis en nog meer druk op de thuiszorg. Ook mantelzorgers en andere vrijwilligers zijn steeds minder in staat hun vitale bijdrage te leveren.”