Het is tijd voor een Hitteplan 2.0

Wanneer het Nationale Hitteplan in werking treedt, dient het als waarschuwing voor de zorgverlening aan ouderen en chronisch zieken om extra alert te zijn.

Maar dat is niet genoeg, schrijft Ingrid Rep (directeur seniorenorganisatie KBO-PCOB) in de ‘brief van de dag’ de Volkskrant.

Hittebestendig bouwen

Een verplicht Gemeentelijk Hitteplan is volgens Rep noodzakelijk, waarin meer waterpunten en gratis water in de horeca geregeld zijn. Ook moet het Nationale Hitteplan een jaarbreed karakter krijgen. Bijvoorbeeld door het te verwerken in omgevingsplannen en het Bouwbesluit. “Als we toch meer (senioren)woningen gaan bouwen, dan meteen hittebestendig. En maak buurten groener: meer bomen betekent een koelere omgeving.”

Oases in de wijk

Zorg ook voor ‘oases’ in de wijk, bepleit de KBO-PCOB-directeur in de Volkskrant: een koele plek waar jong en oud verkoeling kan vinden als dit in de eigen woning niet meer kan. Denk aan speciaal ingerichte buurt- en ontmoetingshuizen.

Nu tot actie overgaan

“Willen we, net als in de zomers van 2003 en 2006, niet op honderden hittedoden uitkomen, dan moeten overheden, woningbouwers én het RIVM nu tot actie overgaan.” KBO-PCOB schuift bij de actualisering van het Hitteplan weer graag aan. “En laten we dat snel doen, want hittestress is het laatste dat we bij 35 graden of meer kunnen gebruiken.”