Het is crisis in de ouderenzorg

De ouderenzorg loopt langzaam vast, zo bleek uit verschillende berichten afgelopen week. Of de zorg nu thuis of in het verpleeghuis wordt gegeven: het echte probleem is het personeelstekort, constateert Trouw.

In de thuiszorg en verpleeghuizen samen zijn volgens volgens brancheorganisatie Actiz nu al ruim 26.000 medewerkers te weinig, en dat tekort loopt op tot 240.000 over dertig jaar.

Het kabinet wil het totale aantal banen in de zorg niet uitbreiden, maar grofweg gelijk houden. Nu werkt één op de zes Nederlanders in de zorg. Dat moet zo blijven om te voorkomen dat er te weinig mensen overblijven voor de rest van de arbeidsmarkt.

Overleden door tekort aan zorg

Voor ouderen op de wachtlijst is de situatie wrang, aldus Trouw. Het grootste deel krijgt wel een vorm van overbruggingszorg, bijvoorbeeld verpleeghuiszorg thuis, maar eigenlijk schiet die zorg voor hen tekort. Dat heeft waarschijnlijk gevolgen voor hun kwaliteit van leven. Sommige experts wijten zelfs het relatief grote aantal ouderen dat vorig jaar overleed aan de tekorten in de zorg.

Rekening houden met wachtlijst

Het kabinet heeft de hoop gevestigd op technologische snufjes, efficiënter werken en slimme woonvormen. Of die innovaties op termijn nu voldoende effect hebben of niet: ouderen zullen volgens Trouw de komende jaren nog wel rekening moeten houden met een wachtlijst.