Heeft heupoperatie kwetsbare oudere nog zin?

Heeft het zin om kwetsbare ouderen te opereren aan een gebroken heup, wetend dat een groot deel snel erna overlijdt?

Arts Wieke Nijmeijer van de Twentse Ziekenhuisgroep (ZGT) heeft een methode ontwikkeld die dat kan voorspellen. Dat is van groot belang voor deze ouderen in de afweging wel of niet te opereren, schrijft dagblad Tubantia.

Begin van het einde

Voor kwetsbare ouderen is een heupfractuur vaak het begin van het einde. Toch is het bijna een automatisme dat hoogbejaarden aan een gebroken heup worden geopereerd. Terwijl ze daar op basis van de sterftecijfers schijnbaar geen baat meer bij hebben. Landelijk overlijdt zo’n 1 op de 4 van de ouderen boven de 70 jaar binnen een jaar na een heupfractuur. Bij 90-plus sterft een aanzienlijk deel zelfs binnen een maand.

Almelo Hip Fracture Score

De Twentse arts onderzocht de dossiers  van circa 1500 hoogbejaarde patiënten die een heup braken. Ze bracht alle factoren in kaart die een rol spelen bij overlijden of overleven. Zo ontstond de zogenoemde Almelo Hip Fracture Score. Met de methode kan het ziekenhuis de kans op vroegtijdig overlijden na een heupfractuur voorspellen.

Operatiestress

“Het gaat niet perse om te bezuinigen op kosten. Of ouderen een operatie te ontzeggen. Het is juist in hun belang”, zegt Nijmeijer in Tubantia. “Als je weet dat kwetsbare ouderen vaak binnen een maand overlijden, moet je je toch sterk afvragen of je hen de stress van zo’n operatie nog wil aandoen. Inclusief het vaak gecompliceerde herstel- en revalidatietraject.”

Goed gesprek

Die Almelose Hipscore betekent niet dat bij een slechte score er geen recht is op een operatie, aldus Tubantia. Het geeft de artsen alleen meer kennis in handen om een goed gesprek te hebben met de patiënt en de gewenste behandelmogelijkheden.