Heb je geld, dan huur je iemand in

Steeds meer mantelzorgers maken gebruik van mantelzorgbedrijven, die huishoudelijk werk en gezelschap aanbieden tegen betaling. Mantelzorgers die zich dat niet kunnen veroorloven blijven op de wachtlijst en afhankelijk van de gemeentelijke hulp.

Commerciële mantelzorgbedrijven hebben werknemers die geen medische achtergrond hebben, maar mantelzorgtaken kunnen overnemen zoals gezelschap houden en huishoudelijk werk.  Aldus een publicatie van de onderzoeksredactie van De Balie Live Journalism en NRC. Op dinsdag 7 juni wordt het hele onderzoek naar mantelzorg in De Balie gepresenteerd.

Zorgwekkende tweedeling

Marjolein Broese van Groenou, hoogleraar informele zorg aan de Vrije Universiteit, is in NRC  kritisch over de geschetste  ontwikkeling. “De politiek heeft deze vraag gecreëerd en de particuliere bureaus zijn hier in gesprongen. Het groeit echt behoorlijk.” De opkomst van particuliere mantelzorgbedrijven werkt ongelijkheid in de hand, vindt Broese van Groenou. Ze ziet een tweedeling ontstaan en vindt dat zorgwekkend. Ook MantelzorgNL waarschuwt daarvoor.

Studenten en 55-plussers

Volgens de branchevereniging Aanvullende Mantelzorg Vereniging Nederland (AMVN) komen er steeds meer partijen bij die “aanvullende mantelzorg” aanbieden, schrijft NRC. Sommige werken met studenten, andere met 55-plussers. Gemiddeld vragen de bureaus tussen de 23 en 30 euro per uur. Dat kan je uit eigen zak betalen, of in sommige gevallen via een persoonsgebonden budget (PGB).

Niet alleen schoonmaken

De coördinator van Senior Service in Amsterdam in Amsterdam merkt op dat wachtlijsten een rol spelen. “Ik krijg veel mensen aan de telefoon die in aanmerking komen voor huishoudelijke hulp, maar op de wachtlijst staan.” Maar Senior Service komt niet alleen schoonmaken. “Als er ook behoefte is aan gezelschap, iemand om boodschappen en een spelletje mee te doen, komen we er wel uit.” Het merendeel van de klanten betaalt de hulp zelf, zo’n 30 procent krijgt hulp via een PGB.

Vooral dubbel modaal

Bij mantelzorgbedrijf Saar aan Huis is ruim de helft particuliere klant, aldus NRC. “Het zijn vooral mensen met een dubbel modaal inkomen die ons bellen.” Klanten die gewend zijn te betalen voor uitjes, vakanties en dus ook huishoudelijk werk. “De oudere generatie heeft soms meer moeite hieraan geld uit te geven.” Saar aan Huis heeft nu bijna drieduizend mensen die bij klanten thuis werken.