Er is vaccin tegen gordelroos, maar niet vergoed
Zo’n tienduizend mensen per jaar kampen na het oplopen van gordelroos vaak met blijvende zenuwpijn. Er bestaat een vaccin tegen de ziekte. Maar waar het in buurlanden wel wordt vergoed, laat staatssecretaris Karremans van Volksgezondheid volgens de Telegraaf weten daar nu geen geld voor te hebben.
Ieder jaar lopen zo’n 94.000 mensen gordelroos op volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het begint met jeuk, tintelingen en een brandende pijn. Daarna komen er blaasjes op de huid. De ziekte ontstaat wanneer het waterpokkenvirus opnieuw actief wordt. Het zijn vooral ouderen en kwetsbare mensen die het krijgen.
Niet altijd onschuldig
Gordelroos klinkt relatief onschuldig. Maar dat is het niet altijd, aldus de Telegraaf. Zo ontwikkelt 10 tot 25 procent van de patiënten volgens de Gezondheidsraad blijvende zenuwpijn. In 2019 adviseerde de raad de overheid daarom om zestigplussers voortaan tegen het virus te laten vaccineren met het Shingrix-vaccin. In bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië gebeurt dat al jaren.
Vaccin werkt enorm
“Dit vaccin activeert je afweersysteem”, zegt Georges Verjans, leider van het onderzoeksteam naar herpesvirussen aan het Erasmus MC. De werking ervan is enorm, vertelt hij. “In ruim negen van de tien gevallen voorkomt het dat iemand gordelroos krijgt.” Ook vermindert het volgens hem de kans op blijvende zenuwpijn flink.
Geen geld
Om de ouderen te laten vaccineren, moet Den Haag voor de eerste vijf jaar 181 miljoen euro betalen. Staatssecretaris Karremans laat in de Telegraaf weten er geen geld voor te kunnen vrijmaken ‘zonder basisvoorzieningen als andere vaccinatieprogramma’s te raken’. Verjans begrijpt dat niet. “Iedereen is gefocust op het vaccineren van kinderen, maar ouderen verdienen dat net zo goed.”
Zelf betalen
Uit angst ziek te worden, kiezen ondertussen steeds meer mensen ervoor zelf naar de GGD te gaan en het vaccin te laten zetten. Dat kost zo’n 350 euro. ‘Maar dat kan niet iedereen betalen”, zegt Chantal Tesson, ervaringsdeskundige en voorzitter van de Stichting Pijn na Gordelroos. ,,Het kan toch niet zo zijn dat vaccineren tegen ziektes alleen voor de rijken wordt?” Zij spreekt over patiënten die zo veel pijn hadden, dat ze het afgelopen jaar voor euthanasie hebben gekozen.