Eerst kijken wat u allemaal nog zelf kunt
Cliënten van de grote Twentse zorgorganisaties Carintreggeland, Livio, Zorgaccent, Trivium Meulenbelt Zorg en Zorggroep Sint Maarten krijgen een dezer dagen een alarmerende brief die een nieuwe toekomst van de wijkverpleging inluidt.
In die brief staat volgens dagblad Tubantia: ‘Voordat er zorg bij u wordt ingezet kijken we eerst naar wat u allemaal nog zelf kunt. Zijn er bijvoorbeeld mensen in uw omgeving die u kunnen helpen? Ook kijken we naar mogelijkheden om hulpmiddelen of zorgtechnologie in te zetten.’
Het kan zo niet doorgaan
Als dat laatste lukt, ‘dan kunnen we de zorg door de wijkverpleging verminderen of stoppen’. De organisaties zeggen dat dit een manier is om de cliënt de regie en zelfstandigheid te laten behouden. Maar op deze manier werken is ook bittere noodzaak. “Het kan zo niet doorgaan”, zegt Heidi de Bruijn, bestuursvoorzitter van Carintreggeland.
Inzet van Helpenden Plus
Ook andere maatregelen zijn nodig. Zo bespreekt Carintreggeland volgens Tubantia met zorgverzekeraar Menzis de inzet van Helpenden Plus in de wijkverpleging, dus mensen met een lagere scholing dan de huidige bezetting. Volgens De Bruijn kunnen die taken in de wijk doen onder toezicht van een verpleegkundige op afstand.
Werk efficiënter verdelen
De Bruijn vertelt dat de grote zorgorganisaties in Twente met elkaar praten over een efficiëntere verdeling van het werkveld. Nu leveren soms wel zes verschillende organisaties wijkzorg bij één flat. De Bruijn wil wel keuzemogelijkheid voor cliënten behouden, maar zegt: “Een keuze uit twee aanbieders is ook een keuze”.
Douchen later op de dag
Cliënten die echt wijkhulp nodig hebben, moeten er rekening mee houden dat die op andere tijdstippen dan gewend, wordt aangeboden, schrijft Tubantia. “We kunnen niet meer iedereen om acht uur helpen. Cliënten zullen bijvoorbeeld eraan moeten wennen dat ze midden op de dag worden gedoucht als wijkverpleging daarvoor nodig is”, zegt De Bruijn.