Eerder en beter aan de slag met dementie
We moeten eerder en beter aan de slag met dementie, schrijft Robbert Huijsman in een commentaar in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
Als diagnose eerder in het ziektebeloop plaatsvindt, wordt langer leven met dementie thuis een nieuwe uitdaging. Enerzijds loopt er veel onderzoek naar (medicamenteuze) behandeling, anderzijds is er een enorme ontwikkeling in bijvoorbeeld psychosociale interventies en (mantelzorg)ondersteuning. De mens met dementie heeft persoonsgerichte, continue, gestructureerde en samenhangende zorg nodig. Dat bijeenbrengen in één integraal zorgleefplan wordt de grote uitdaging voor alle professionals. Maar ook is het nodig – zoals onder andere bepleit door prof.dr. Anne-Mei The – dat dementie wordt genormaliseerd en gedemedicaliseerd, en dat personen met dementie worden gezien als mensen die willen blijven participeren en die ondanks hun ziekte van betekenis zijn.
Werk maken van preventie
Ook preventie van dementie verdient prioriteit, aldus Huijsman in het NTvG-commentaar. Door een gezondere leefstijl nam de incidentie de afgelopen 25 jaar af met 13% per decennium. Een systematisch review in The Lancet toonde aan dat preventie op alle bewezen risicofactoren voor dementie tezamen kan leiden tot 40% reductie van incidentie. De review bracht ook alle beschikbare evidentie voor interventieprogramma’s bijeen. Huijsman: “Ik daag u allen uit werk te maken van preventie en zo het levenslange risico van dementie te verlagen.”
Het levenslange risico op dementie
Het NTvG publiceert het commentaar van Huijsman tegen de achtergrond van een studie waaruit blijkt dat ongeveer 1 op de 4 personen op enig moment in het leven dementie krijgt. Voor mannen is dit bijna 1 op de 5 en voor vrouwen 1 op de 3. “Door een stijging van de leeftijd waarop mensen sterven, zal het levenslange risico op dementie de komende decennia toenemen en zal het aantal personen met dementie in de laatste fase van het leven bijna verdubbelen.” Momenteel zijn er tussen de 254.000-270.000 personen met dementie in Nederland, maar naar verwachting is dit aantal in 2040 ruim verdubbeld.
Diagnose dementie meer risico suïcidepoging
Mensen die recentelijk de diagnose ‘dementie’ of ‘milde cognitieve stoornis’ hebben gekregen, doen vaker een suïcidepoging. Dat heeft een cohortonderzoek in de VS uitgewezen, meldt het NTvG in een ander artikel. “Deze resultaten onderstrepen het belang van aanvullende psychische ondersteuning voor iemand die kortgeleden te horen heeft gekregen dat zijn of haar denkvermogen onherroepelijk achteruitgaat.”