Doorgeslagen efficiëntiedenken
In de verpleeghuizen van zorg- organisatie Silverein worden kantines wegbezuinigd. Er komen automaten met snacks voor in de plaats. De reden? Een restaurant waar bewoners op een menselijke manier kunnen samenkomen, is niet rendabel genoeg.
Waarom een kantine in een zorginstelling überhaupt winst zou moeten maken, is AD-columnist Kitty Herweijer een raadsel. “Zo’n basale voorziening zou immers onderdeel moeten zijn van waar je als zorginstelling toe op aarde bent, brede en menselijke zorg voor de bewoners. Silverein zelf snapt de kritiek echter niet en verkoopt het kille plan als ‘eigentijds restaurantconcept’. Het is het zoveelste voorbeeld van doorgeslagen efficiëntiedenken in Nederland. Als samenleving kennen we steeds vaker de prijs van alles en de waarde van niks.
Blue zones
Doorgeslagen efficiëntiedenken werkt maatschappelijke gezondheid actief tegen, aldus de columnist in het AD. “De plekken waar mensen tevreden oud worden op de wereld – de zogenoemde blue zones – zijn allemaal plekken die dit snappen. Van dorpen in Costa Rica tot Italië en Japan, de blijste en gezondste ouderen wonen op plekken die niet ingericht zijn op efficiëntie en het vermijden van andere mensen. Ze bieden juist het tegenovergestelde: de mogelijkheid om op je gemak een spelletje te spelen met je buurman als je daar zin in hebt.”