Doktersgesprek: Levenskwaliteit centraal
Na lang onderhandelen heeft ook huisartsenvereniging LHV zich afgelopen week geschaard achter het Integraal Zorgakkoord van minister Kuipers. De Volkskrant gaat na wat de patiënt daarvan gaat merken.
Passende zorg
De zorg in alle vormen, van ziekenhuis en huisarts tot aan de wijkverpleging , moet beter gaan samenwerken. De huisarts is hierin een spilfunctie toe-bedacht, meer nog dan nu. Regionaal moeten daarover plannen worden opgesteld. Leidende gedachte is dat er sprake moet zijn van passende zorg, vooral bij de inzet van een medisch specialist. Daarnaast moet de arts overbehandeling voorkomen, dus niet alleen een behandeling voorschrijven omdat die medisch mogelijk is.
Wat voegt behandeling toe
Dat vergt volgens de Volkskrant een omslag in het denken van de zorgverlener. Hier hoopt het kabinet ook op een bezuiniging. Worden kankerpatiënten nu vaak tot het bittere eind doorbehandeld – en dat zijn vaak erg dure behandelingen – in de toekomst moet voorop staan wat een behandeling toevoegt aan de kwaliteit van leven.
Acute zorg coördineren
Burgers die snel zorg nodig hebben, moeten direct terechtkunnen in een ziekenhuis. Denk aan hartaanvallen, beroertes of voortijdig ingezette bevallingen. Minister Kuipers wil een landelijke en regionale coördinatie voor de acute zorg. Moeilijke behandelingen die artsen in een ziekenhuis zelden uitvoeren, worden geconcentreerd in een paar ziekenhuizen. Eigenlijk is dit al jaren aan de gang, aldus de Volkskrant.