Dementievriendelijke buurt is beste oplossing
In de verkiezingscampagne werd veel gepleit voor de terugkeer van bejaardenhuizen. Voor mensen met dementie is dat niet de oplossing. Investeren in de dementievriendelijke buurt wel, stelt Gerjoke Wilmink (directeur van Alzheimer Nederland) in het AD.
Onvoldoende personeel
Er is onvoldoende zorgpersoneel voor het toenemend aantal mensen met dementie. Tegelijkertijd hebben we te maken met een groeiende groep ouderen en mensen met dementie. Er zijn dus andere oplossingen nodig om mensen met dementie te ondersteunen, aldus Wilmink in het AD.
Drempelloos en traploos
In een dementievriendelijke buurt staan woningen voor een tot twee persoonshuishoudens, drempelloos en traploos. De indeling van de woning is zo dat deze aansluit bij mensen met dementie én prettig is voor mensen zonder dementie. In die buurten zijn veel plekken om elkaar te ontmoeten, zoals een gezamenlijke buurtkamer of in gezamenlijke tuinen en parkjes.
Mantelzorgers ontlast
De buren en bijvoorbeeld het personeel in de winkels zijn gewend aan mensen met dementie, aldus de directeur van Alzheimer Nederland in het AD. “Ze zijn getraind. Dit maakt dat je je als dochter niet ongerust maakt als je vader met dementie zelf zijn boodschappen doet. Winkels liggen op rollatorafstand en er is één zorgteam mét een casemanager dementie. Dementievriendelijke buurten maken dat we mantelzorgers ontlasten én minder uren zorg nodig hebben.”
Allemaal verrijkt worden
Bovendien stelt het verhuizing naar het verpleeghuis uit, cruciaal met de huidige lange wachtlijsten, schrijft Wilmink. “Op de korte termijn vraagt het om investeringen: in de woningen, ontmoetingsplekken, kennis over dementie, buurtzorgteams en casemanagers. Maar op de lange termijn besparen we zo op de zorgkosten. Meer voor elkaar zorgen en zo de zorg juist ontlasten. Samenleven met mensen met dementie en zo juist allemaal verrijkt worden.”