Dementie en delier complexe combinatie
Onrust in de nacht, angst voor iets dat in de verbeelding gebeurt, een agressieve aanval op een geliefde. Arts Letty Oudewortel kent de schrijnende voorbeelden van mensen met dementie die een delier doormaken.
Oudewortel deed er onderzoek naar, waarop ze onlangs promoveerde. In het Haarlems Dagblad vertelt ze hoe ze al jaren ziet hoe complex de combinatie van dementie en delier kan zijn. “En niemand weet wat je ermee moet”, merkt ze. “Ouderenzorg is ingewikkeld en onontgonnen.”
Blijf niet doormodderen
De arts werkt voor de Viva Zorggroep in Heemskerk en psychiatrisch ziekenhuis Parnassia in Castricum, op de afdeling voor mensen met dementie en ernstig probleemgedrag. Een groot deel van de mensen met dementie in een verpleeghuis heeft volgens haar een (chronische) delier. “Bij ongeveer 20 procent van de mensen die thuiswoont, komt het ook voor. Heb je onrustige nachten? Blijf niet doormodderen”, is haar boodschap.
Het is zo’n lijdensweg
De complexiteit van dementie met delier is groot, aldus Oudewortel in het Haarlems Dagblad over haar onderzoek. “Vaak werd er aan een delier gedacht, maar stokte de diagnose en we zagen dat de kennis over delier beperkt is. Wat we ook merkten was dat mantelzorgers ongelooflijk lang doorgaan voor ze hulp zoeken en dat opname in een verpleeghuis ‘not done’ is. Als een mantelzorger zegt het niet aan te kunnen, voelt dat als een afgang. Maar het is zo’n lijdensweg. Mensen met dementie en chronische delier zijn gebaat bij weinig prikkels, rust, met de oriëntatie gericht op het hier en nu.’”
Neem het serieus
Als probleemgedrag bij dementie speelt, is het een delier totdat het tegendeel is bewezen. Dat is de boodschap die Oudewortel graag wil geven. ,,Misschien heeft iemand geen delier, maar het zet je focus op een ander vertrekpunt. Observeer, doe testjes, kijk naar de medicijnen, praat met de familie. Neem het serieus.”