Dementie de keerzijde van oud worden

Frans Verhey, hoogleraar Ouderenpsychiatrie in Maastricht en twintig jaar geleden oprichter van Alzheimer Centrum Limburg, gaat dit jaar met emeritaat

Hij is trots op wat er met het centrum bereikt is en op het team dat werkt vanuit één visie: mensen met Alzheimer perspectief op kwaliteit van leven bieden. “Te vaak wordt Alzheimer gezien als een afschuwelijke, dodelijke hersenziekte waar niet mee te leven valt. Maar met de juiste ondersteuning en zorg kun je vaak nog een zinvol en plezierig leven hebben.”

Dementie net zoiets als grijs haar

“Dementie is de keerzijde van oud worden en niet iets waarvoor je bang moet zijn”, zegt Verhey in een interview op de website van UMCM+. “Eigenlijk is het net zoiets als grijs haar of slijtage aan de heup. We hebben nu zoveel mensen met dementie omdat er voor heel veel andere aandoeningen een oplossing is.” Dat betekent dat mensen nu op steeds oudere leeftijd dement worden. “Meer dan 90% van de mensen heeft het in zich om dement te worden als je maar oud genoeg wordt.”

Alzheimer niet de wereld uit

De slogan ‘Alzheimer de wereld uit’ zal Verhey nooit uitspreken. “Alzheimer is een optelsom van heel veel beschadigende en beschermende factoren eerder in je leven. Onderzoek moet wat mij betreft meer over biologische veroudering gaan en over hoe de kwaliteit van leven te verbeteren. Welke ondersteuning kun je bieden met behulp van technologieën.”

Leven niet meteen afgelopen

Verhey is er een tegenstander van “te automatisch de link leggen tussen dementie en euthanasie omdat leven met dementie per definitie onwaardig zou zijn. Heel veel mensen hebben een waardig leven met dementie. De missie van onze Geheugenpoli is geslaagd als mensen zeggen ‘We waren er heel bang voor, maar we zien het nu beter in perspectief en eigenlijk hebben we best nog een goed leven. Ik heb Alzheimer maar de kwaliteit van mijn leven is best nog groot.’ Op het moment dat je de diagnose Alzheimer krijgt, is het leven niet meteen afgelopen.”