Daar zit oma dan
Mensonterende bezuinigingen hebben tien jaar geleden geleid tot een wettelijke ontkoppeling van de plichten van de overheid, schrijft Telegraaf-columnist Nausicaa Marbe: zorg wordt er nog wel geboden, het wonen komt neer op de eigen verantwoordelijkheid als je niet totaal zorgbehoevend bent.
“Maar tussen de mobiele oudere die nog een maaltijd in de magnetron kan stoppen en zijn dagelijkse pillen niet vergeet en de demente bejaarde die constante verpleging nodig heeft, zijn er tussenfases met snel oplopende problemen die om specifieke zorg vragen, om creatieve oplossingen – vaak uit wanhoop.”
Bovenmenselijk
Het was een illusie te denken dat alles vanzelf goed komt, schrijft Marbe in de Telegraaf, met het huidige gebrek aan personeel, met de onvermijdelijke vereenzaming en verwaarlozing op de loer. “De meest toegewijde mantelzorgers kunnen ook niet alles opvangen en het beroep dat op ze gedaan wordt, is bovenmenselijk, hoe graag ze ook voor hun dierbaren zorgen.”
Humane ramp
Daar zit oma dan, aldus de Telegraaf-columnist: nadat de thuiszorg die voor haar kwalen komt al weg is, nadat zoon of dochter al eten heeft gemaakt, naast het net geleverde pak nachtluiers te wachten tot het donker wordt en ze naar bed kan, zonder dat iemand haar een kop koffie brengt, met uitkleden helpt en de volgende ochtend thee en beschuit klaarzet. “Als ze valt en ernstig verwond raakt, hoelang duurt het voordat iemand dat opmerkt? Maar wat fantastisch dat ’mevrouw of meneer nog zelfstandig is’ roepen vetbetaalde zorgbestuurders in koor, met oogkleppen voor de humane ramp die gaande is.”
Niet galmen over robots
“Laat geen bewindspersoon meer galmen over robots die de bejaardenzorg van echte mensen overnemen. Laat geen pedante deskundige meer oreren dat terugkeer van bejaardentehuizen zinloos of onhaalbaar is, alleen al omdat Wilders dat zegt.”