Daar is de doktersassistente met de brommobiel

Huisartsenpraktijk Nguyen in Hoofddorp heeft een nieuw wapen om eenzaamheid bij ouderen te lijf te gaan. Doktersassistenten gaan sinds kort met een elektrische brommobiel langs bij eenzame ouderen en andere patiënten die extra aandacht nodig hebben. Huisarts Luat Nguyen zegt in het Haarlems Dagblad: “Sommige ouderen stonden huilend bij de deur toen we voor het eerst langskwamen, zo emotioneel waren ze.”

Assistenten gaan langs bij 120 ouderen. Voor een praatje, maar ook voor lichte medische handelingen, zoals bloeddruk opmeten, een urinecontrole en het behandelen van wondjes.  “We bezoeken drie tot vier ouderen per middag. We willen juist de kwetsbare ouderen aandacht geven en dan wil je niet te gehaast zijn dat je meteen weer weg moet”, vertelt een doktersassistente in het Haarlems Dagblad.

Meer gezicht

Niet alleen bij patiënten valt de brommobiel in goede aarde, ook bij de doktersassistenten zelf. Voor de assistente zijn de bezoeken met de brommobiel ‘een verrijking’ van het werk, legt ze uit. ”Als assistente zit je normaal gesproken een groot deel van de dag achter de telefoon en de computer, met korte contactmomenten tijdens de spreekuren met de assistenten. Nu krijg je veel meer een gezicht bij de patiënten en kan je veel meer betekenen voor iemand. Dit zijn mensen die soms dagenlang niemand zien.”

Eenzaamheid

Het is precies het doel van de brommobiel, vertellen in het Haarlems Dagblad de huisarts en de praktijkmanager. “Vooral ouderen vereenzamen in onze maatschappij”, zegt de huisarts. “De afstand tot de huisarts wordt steeds groter. Daar wilden we wat aan doen.” De praktijkmanager zegt: “Je hebt patiënten die ons goed weten te vinden, maar het gaat ook om de groep die wat minder snel aan de bel trekt, die wat meer uit beeld raakt, doordat we het zo druk hebben.”

Preventief

De brommobiel kostte een kleine 10.000 euro, maar de investering heeft zijn waarde nu al bewezen.”Hoe doet iemand de deur open? Hoe zien ze eruit? Daarmee hopen we preventief ook veel ellende bij patiënten te kunnen voorkomen omdat je er op tijd bij bent. Anders zou deze groep pas aan de bel trekken als het soms al te laat is.”