Bouwen van gemeenschappen dé oplossing
De keuze van dit kabinet om de ouderenzorg verder te verschralen vanwege geld- en personeelsgebrek is verkeerd.
Dat zei bijzonder hoogleraar gezondheidseconomie dementiezorg Marcel Canoy dinsdag in zijn oratie aan de VU en tegen NRC.
Sociaal vraagstuk
Veel mensen met dementie hebben niet zozeer behoefte aan zorg, maar aan meer aandacht en interactie, zegt Canoy. Dat is geen medische behoefte maar een sociaal vraagstuk dat ook door vrijwilligers, vrienden of buren kan worden opgelost in plaats van professioneel zorgpersoneel. “Sterker, bij dementie weten we niet eens wat de juiste behandeling is.”
Fitte 65- tot 75-jarigen mobiliseren
Begrijp hem niet verkeerd, zegt Canoy in NRC, hij pleit niet voor meer werk door de mantelzorgers, want die zijn al overbelast. Maar hij wijst op de grote groep fitte burgers tussen de 65 en 75 jaar die zelf geen mantelzorg ontvangen en dat momenteel ook niet geven. Dat zijn anderhalf miljoen potentiële vrijwilligers die kunnen helpen bij de ondersteuning van demente ouderen.
We kunnen morgen beginnen
Probleem is dat nu niet eens geprobeerd wordt deze groep te bereiken en te motiveren om meer vrijwilligerswerk voor ouderen te doen.“Daar kunnen we morgen mee beginnen.” Canoy ziet geen kabinetsplannen hoe we de sociale netwerken van mensen gaan vergroten. “Dat is onbegrijpelijk, als we weten hoe belangrijk dat is.”
Belang van relaties benadrukken
De overheid moet zich niet zelf tegen de vrienden of buren aan bemoeien, zegt Canoy in NRC, maar het belang van die relaties benadrukken, het als overheid uitdragen. “Alle belangrijke adviesorganen van het kabinet adviseren het: het bouwen van gemeenschappen is dé oplossing voor de exploderende hulpvraag van de vergrijzende bevolking, dat is niet iets wat ik bedenk.”
Instanties zitten elkaar in de weg
In de praktijk zitten de instanties elkaar dikwijls in de weg, is hulpverlening onnodig opgedeeld en bemoeilijken de verschillende geldbronnen zorg op maat. Canoy noemt in zijn oratie diverse initiatieven die tegengewerkt worden door het systeem: aparte potjes bij gemeenten of zorgverzekeraars verhinderen dat buurtcoöperaties of andere burgerinitiatieven meerdere problemen tegelijk oplossen.