Bij dementie is thuis wonen eindig

Met een manifest en ruim honderdduizend handtekeningen sleepten Hugo Borst en Carin Gaemers 2,1 miljard euro binnen voor de ouderenzorg.

Vijf jaar later blijven ze gedesillusioneerd achter, blijkt uit een interview in het AD.

Politiek is ouderenzorg spuugzat

Gaemers: “De hele Kamer stond achter ons manifest. En nu? We zijn één kabinetsperiode verder en alles wordt van tafel geveegd. Ze willen niet dat de zorg voor deze groep geld kost, ze zijn de ouderenzorg spuugzat.”

Voor wie het werkt, prima

Minister Helder stelt dat ouderen zelf zo lang mogelijk thuis willen wonen en dat digitale snufjes daarbij kunnen helpen. Gaemers zegt in het AD: “Natuurlijk willen mensen zo lang mogelijk thuis blijven. En voor wie het werkt, prima. Maar bij dementerende ouderen merk je dat het thuis eindig is als ze drie keer per week bellen dat de afstandsbediening of het koffiezetapparaat niet werkt.”

Dat gaat nooit lukken

“Denk je dat dementerenden luisteren naar een robotje dat zegt dat je je pillen moet nemen? Dat slopen ze omdat ze er bang van worden. Deze minister heeft een verpleeghuis in Steenbergen in haar hoofd, waar allerlei technische middelen worden ingezet. Prachtig, maar er is geen ervaring hoe dat thuis werkt. Dat gaat nooit lukken. Er moeten veel meer aangepaste ouderenwoningen worden gebouwd dan realistisch is, en die digitalisering gaat enorm veel geld kosten.”

Nu heel veel crisissen

Er was weinig publieke verontwaardiging over de plannen van het kabinet, aldus het AD. Borst: “In 2016 was de ouderenzorg dé crisis, nu zijn er heel veel crisissen.” Gaemers: “En die zijn allemaal belangrijk. Maar dit gaat over mensen die niet voor zichzelf kunnen opkomen.”

Grondrechten geschonden

De grondrechten van ouderen worden geschonden, zegt Gaemers. Borst: “En de hele Kamer stond achter ons hè. De hele Kamer.” Gaemers: “Nu wordt er niet eens een debat gevoerd over hoe we met onze ouderen willen omgaan.” Borst: “Op een dag wordt de boosheid weer zó groot dat er een staking in de ouderenzorg komt. Dan zijn wij er.”

Werkgeverschap abominabel

Over de personeelstekorten zei Carin Gaemers bij WNL op Zondag dat het werkgeverschap in de zorg abominabel is: Zorginstellingen waar het wel goed geregeld is hebben heel lang geen last van personeelstekorten of hoog ziekteverzuim gehad. “We weten dus dat het kan.” Er liggen allerlei aanbevelingen op tafel van gerenommeerde instituten hoe het werkgeverschap verbeterd kan worden. “Ga ze ook eens betalen voor wat zij waard zijn. Een zorgmedewerker verdient 6 tot 9 procent minder dan een mbo’er of hbo’er in een andere sector. Vind je het dan gek? Dan ga je toch bij de Jumbo werken? Daar heb ten minste niet zo’n krankzinnig rooster, kun je nog eens een keer op vakantie en je hebt meer geld.”