Bezuinigen op zorg kost uiteindelijk altijd meer

Natuurlijk geldt niet voor iedereen die een respectabele leeftijd bereikt dat ze verward of – schrikbeeld – dementie krijgen, aldus een commentaar van het Noordhollands Dagblad. “Vooral krantenlezers blijven nog tot op zeer hoge leeftijd bij de pinken en zich zorgen maken over de wereld die de mensheid voor de klein- en achterkleinkinderen aan het vernaggelen is. Feit is wel dat het aantal gedwongen opnames in verpleeghuizen toeneemt.”

Zoek het zelf maar uit

Een van de hoofdredenen daarvoor is volgens het Noordhollands Dagblad een ordinaire bezuiniging van meer dan tien jaar geleden. “Kabinet-Rutte II besloot in al zijn wijsheid in 2013 om achthonderd verzorgingshuizen te laten sluiten, zogenaamd omdat mensen zo lang mogelijk zelfstandig moesten blijven wonen. Meedoen, meedoen, meedoen, het eigen netwerk kan het wel oplossen; een onderdeel van de door Rutte eufemistisch ‘participatiemaatschappij’ genoemde operatie die vooral betekende: zoek het zelf maar uit.”

Geen doorstroming

Ook toen was volgens het Noordhollands Dagblad allang bekend dat er een enorme dubbele vergrijzingsgolf bezig was. “Ouderen werden ouder én het werden er steeds meer. Weet je wat, dacht Rutte, we gaan bezuinigen op ouderenzorg. Een bijkomend effect: ouderen hielden plotseling veel langer een woning bezet die dus niet beschikbaar kwam voor de doorstroming op de woningmarkt.”

“Bezuinigen op zorg, of het nu voor ouderen is of voor jongeren, kost de samenleving uiteindelijk altijd meer dan het kortstondig oplevert. Een les die meer dan een decennium later nog altijd niet is geleerd.”