Betere informatie-uitwisseling in de zorg

De Twentse zorg gaat volgens dagblad Tubantia een groot knelpunt aanpakken: de onderlinge samenwerking en uitwisseling van informatie over en weer. Voor dit doel krijgt de regio 38 miljoen euro van het Rijk.

Zorgverleners van ziekenhuizen, huisartspraktijken, verpleeghuizen en thuiszorgorganisaties kunnen in Twente prima met elkaar door een deur. Maar de informatieoverdracht loopt soms moeizaam en dat zorgt voor langere wachttijden, verhoogt de werkdruk en wekt irritatie.

Versnipperd

De gegevens zijn er allemaal wel, maar liggen versnipperd opgeslagen op meerdere plekken. Het gaat bijvoorbeeld om beschikbare verpleeghuisbedden of belangrijke patiëntgegevens als medicatie en bloedgroep. “Het is een van de grootste uitdagingen van dit moment”, zegt bestuurder Joyce Berger van ziekenhuis MST in Tubantia.

Tegen wens patiënt

Als voorbeeld noemt Berger ouderen die geen medische behandeling meer wensen. “Op de spoedeisende hulp is de wens van de patiënt niet altijd bekend. Als zo’n oudere binnenkomt, gaat het team toch levensreddend handelen. Tegen de wens van de patiënt in.”

Veel winst te behalen

25 zorgorganisaties in Twente gaan een plan maken voor betere informatiedeling en slimmere onderlinge samenwerking. Behalve de ziekenhuizen MST in Enschede en ZGT in Hengelo/Almelo doen onder meer huisartspraktijken, apotheken, laboratoria, verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorgorganisaties mee. Namens de zorgverzekeraars zijn Menzis en VGZ betrokken. “Er valt winst te behalen”, zegt Nicky Narraina in Tubantia namens Menzis. “Kom je in Nederland op de spoedeisende hulp terecht in je eigen ziekenhuis, dan zijn in 68 procent van de gevallen je persoonlijke medische gegevens bekend. In een ander ziekenhuis is dat in 41 procent van de gevallen zo. Dat kan beter.”