Austerlitz regelt de zorg zelf
Met Austerlitz Zorgt hebben de bewoners van dit Utrechtse dorp (gemeente Zeist) zich onder de overheid uitgewurmd.
Die overwinning spreekt tot de verbeelding. ‘We beschikten over de juiste mix van doe-potentieel en denkpotentieel, een mix van intelligentsia en niet-lullen-maar-poetsen’, is te lezen in een reportage van Vrij Nederland. Deze week verscheen een boek: Austerlitz doet het zelf.
Coöperatie voor van alles
Een coöperatie beheert hier alles: het Dorpshuis, het café, het schooltje, de zorgwoningen, de koophuizen voor starters, en de coöperatie gaat ook verder over alles: de chauffeurs, koks, nachthulp, scootmobielen, eenzaamheid, mantelzorg, thuiszorg, boodschappen, bewegen, uitjes, klusjes, de tuin, de administratie en hulp met de iPad.
Iedereen kent iedereen
Austerlitz is sindsdien een merknaam geworden die lekker klinkt en die zich met alles laat verbinden, schrijft Vrij Nederland: Austerlitz Zorgt, Austerlitz Eet, Austerlitz Rijdt, Austerlitz Gaat op stap, Austerlitz Online. Dus dat uitgerekend hier een nu al legendarische zorgcoöperatie is ontstaan die alles zelf doet en de hele zorg inclusief het halve dorp heeft overgenomen, is goed te begrijpen. Er was al een behoorlijke ‘sociale cohesie’, zeggen ze, en iedereen kent iedereen. Een kwart van de bevolking is nu lid van Austerlitz Zorgt, en er zijn bijna honderd vrijwilligers, zoveel dat ze bijna moeten vechten om ook eens te mogen helpen.
Alternatief gemeentebestuur
Hulp wordt een steeds breder begrip en de coöperatie wordt steeds meer een ‘alternatief gemeentebestuur’ waar je niet meer omheen kunt. Het gaat volgens Vrij Nederland allang niet alleen meer om de dagelijkse zorg, de maaltijden, het halen en brengen, eenzaamheidsbestrijding, klusjes in huis, aanschaf van een scootmobiel, nachtzorg, oogdruppels, steunkousen, mantelzorg of thuiszorg of al dat soort zaken dat Austerlitz Zorgt veel sneller en directer en aangenamer kan regelen dan de overheid en de bestaande zorginstellingen.
Snel geregeld
De gemeente en de zorginstellingen durfden steeds meer over te laten aan het ‘alternatieve gemeentebestuur’ van het dorp van 1700 inwoners, en nu zijn de lijntjes in Austerlitz kort: je belt de dorpsondersteuner en die belt een vrijwilliger en dan is het geregeld.