Alzheimer maakt banger dan nodig

Frans Verhey (66) stopt als hoogleraar Ouderen- en Neuropsychiatrie, maar blijft via het Alzheimer Centrum Limburg zijn missie uitdragen, zegt hij in het AD. “Mensen met dementie moeten we kwaliteit van leven bieden.”

Verhey heeft in 35 jaar tijd in het Maastricht UMC+ duizenden patiënten voorbij zien komen. “Als ze te horen krijgen dat zij lijden aan dementie, aan alzheimer, dan schrikken ze. Dan zie je ze vaak reageren alsof ze kanker hebben en zijn uitbehandeld. Maar dat is niet reëel. Het leven houdt niet meteen op. Veel ouderen komen er na verloop van tijd achter dat zij met goede ondersteuning best nog veel leuke dingen kunnen doen en beleven.”

Pas je leven aan en geniet

Volgens Verhey maakt ‘het label alzheimer’ banger dan nodig. “Als je alzheimer googelt dan krijg je meteen allemaal sombere afbeeldingen. Wij zeggen: vergeet dat schrikbeeld, maak geen vergelijkingen met ziekten als kanker, praat meer over de beperkingen en hoe je daarmee omgaat. Pas je leven aan en vind de kwaliteit van leven. En geniet daarvan.”

Je bent zelf het medicijn

Natuurlijk, zegt Verhey in het AD, de angst onder patiënten is groot. “Dat je niet meer meetelt. Je voelt je machteloos omdat je de greep op het leven verliest. Maar we moeten anders omgaan met alzheimer.” Zijn boodschap: Ga niet wachten op een pil, die komt er misschien nooit, je bent zelf het medicijn. Probeer nog iets van het leven te maken. Door een te negatief beeld versterk je lijden dat misschien niet nodig is.”