Alle kwetsbare ouderen in beeld

Al voordat de term in de mode kwam, werkten zorginstellingen op de Noord-West Veluwe aan de juiste zorg op de juiste plek.

Nu, ruim vijf jaar later, laten cijfers zien dat er inderdaad zorg verschuift van het ziekenhuis naar de eerste lijn. Maar de huisartsen dreigt het water over de schoenen te lopen, constateert Zorgvisie.

Kwaliteit omhoog, kosten omlaag

De partners in de netwerkorganisatie GezondVeluwe werkten nauw samen in een project rondom kwetsbare ouderen. De kwaliteit van zorg verbeterde doordat zorgprofessionals beter met elkaar communiceren, kwetsbare ouderen krijgen hun behandeling zoveel mogelijk thuis en de zorgkosten in de Zorgverzekeringswet van kwetsbare ouderen in de regio zijn met 1 procent gedaald. Dat betekent een besparing van 5 miljoen euro ten opzichte van referentiegemeenten.

Praktijkondersteuner als de spil

In alle huisartsenpraktijken is een praktijkondersteuner (poh) aangesteld voor ouderen. Om te beginnen brachten de poh’s alle kwetsbare ouderen in beeld. Vervolgens werd een ouderenzorgteam opgezet rond de patiënt, bestaande uit: de huisarts, specialist ouderengeneeskunde, fysiotherapeut, wijkverpleegkundige, apotheker en ouderenadviseur welzijn. De poh is de spil die alles organiseert en het team bij elkaar roept.

Geen crisissituaties meer

Een kaderhuisarts ouderengeneeskunde legt in Zorgvisie uit hoe zij in haar praktijk zo acht uur per week besteedt aan ouderenzorg. Daar merkt ze wel enorm de voordelen van: ‘Wij hebben de ouderen goed in beeld. Crisissituaties zoals vroeger, waarin het volledig uit de hand loopt, die komen niet meer voor. Maar we hebben het er wel hartstikke druk mee, vooral mijn poh ouderenzorg. Er zijn echter heel veel praktijken die maar twee uur ouderenzorg per week doen. Daar kun je geen poh voor aannemen, dus die huisartsen loopt het volledig over de schoenen.’