Alarm om verpleging aan huis
Seniorenorganisaties Anbo en KBO-PCOB maken zich grote zorgen over verpleeghuiszorg bij mensen thuis. Het kabinet zet daarop in, maar in lang niet alle situaties zou dat even verantwoord zijn, vrezen ook brancheorganisaties Actiz en Zorgthuisnl volgens de Telegraaf.
Zo’n 13.000 hulpbehoevende ouderen krijgen verpleeghuiszorg in hun eigen huis. Tot 2030 komen daar waarschijnlijk nog 62.000 senioren bij. Deskundigen vragen zich af of dat allemaal wel verantwoord is.
Meest kwetsbaren
“Veel ouderen die bij ons zijn aangesloten, zijn inmiddels bang dat ze in een acute noodsituatie niet meer naar het verpleeghuis kunnen”, zegt directeur Ingrid Rep van ouderenorganisatie KBO-PCOB in de Telegraaf. Brancheorganisatie Actiz maakt zich daar ook zorgen over en zegt: “Voor de meest kwetsbaren moet wel altijd een plek beschikbaar zijn in het verpleeghuis.”
Het kan niet in alle gevallen
Hans Buijing, bestuurder van brancheorganisatie Zorgthuisnl, denkt dat het soms best kan, verpleeghuiszorg in eigen huis. “Maar niet in alle gevallen. Er zijn echtparen, bijvoorbeeld op leeftijd, die fysiek en mentaal niet in staat zijn om nog voor hun zwaar zieke partner te zorgen. Of alleenstaanden zonder sociaal netwerk voor de avonduren of de weekenden.”
Investeren in informele zorg
Verantwoordelijk minister Conny Helder laat in de Telegraaf weten de komende jaren zorg thuis in de wijk te stimuleren. Ze trekt 163 miljoen euro uit om ’mensen te helpen langer thuis te blijven wonen’. Daarnaast zegt ze de komende jaren 165 miljoen te investeren om onder meer de ’informele zorg te versterken van vrijwilligers en mantelzorgers’.