Al afspraken gemaakt over de oude dag?
Wat vindt u? Deze vraag legt Trouw voor aan de lezers: Hebt u de gesprekken over de behoeften van uw oude dag al gevoerd met uw familieleden of vrienden? Of bent u jonger en wilt u wat betekenen voor uw ouders, ooms, tantes of alleenstaande buren? Wat hebt u dan precies bespreekbaar gemaakt, en was dat lastig? Of weerhoudt iets er u juist van om elkaar te belasten met het toch wat sombere toekomstperspectief?
Lange wachtlijst knarrenhof
Trouw-lezeres Betty Kellaert-van der Sterre uit Deventer verbaast zich over de mediacampagne ‘Praat vandaag over morgen’ van minister van volksgezondheid Conny Helder. Neem al die mensen die zich op een wachtlijst laten zetten voor een knarrenhof, betoogt Kellaert-van der Sterre. Zij moeten daar soms wel vijf tot tien jaar op wachten, maar de belangstelling is enorm. “Er staan soms wel meer dan 500 mensen op de lijst.”
Fit blijven
Heel wat ouderen nemen dus wel degelijk het heft in handen wat betreft hun toekomst, constateert Trouw in het artikel waarin lezers worden opgeroepen om te reageren. Het gezondheidsministerie meldt dat driekwart van de Nederlanders van 60 tot en met 75 jaar al concreet bezig is met plannen en voorbereidingen voor hun veranderende toekomst. Zij denken dan vooral aan wonen, fit en jong van geest blijven.
Welke zorg?
De campagne van de overheid beoogt zowel families aan te sporen tot nadenken, als te waarschuwen tegen hoge verwachtingen van de ouderenzorg. Helder wordt volgens Trouw niet concreet over wélke zorg dan precies door ‘ons’ geboden moet worden. Gaat het om boodschappen en gezelligheid? Of ook om het aantrekken van kleding en steunkousen, douchen of scheren? Het verschonen van het bed of het toedienen van medicijnen? Koken en afwassen, een kopje koffie of thee? Je ziet voor je hoe zulke zorg alleen door familieleden geboden kan worden als de oudere ook echt ín huis woont.