Aantal coronadoden circa 31.000
Na ruim een jaar sterfte door het coronavirus, werd zaterdag een stille mijlpaal bereikt, aldus NRC. Voor het eerst sinds 7 september 2020 meldde het RIVM nul coronadoden. Bij de GGD’s zijn tot dusverre bijna 18.000 sterfgevallen gemeld. De werkelijke sterfte is hoger. De ziekte Covid-19 is meldingsplichtig, maar daaraan sterven is dat niet.
‘Het’ coronaslachtoffer is rond de tachtig, vaker man dan vrouw en dikker dan gemiddeld. Hij verbleef waarschijnlijk, net als veel anderen op die leeftijd, in een verpleeghuis en had al gezondheidsklachten. Als hij in het voorjaar van 2020 stierf, dan is de kans groot dat hij uit het zuiden van het land kwam. En als het coronavirus niet voortijdig een einde had gemaakt aan zijn leven, had hij gemiddeld nog zo’n vijf á zes jaar geleefd.
Aantal coronadoden 31.000
Het aantal coronadoden, sinds maart 2020, zal op dit moment in de praktijk rond de 31.000 liggen zijn, denkt Ruben van Gaalen, onderzoeker bij het CBS, in NRC.“Het werkelijke sterftecijfer ligt vrij consistent zo’n 70 á 80 procent hoger dan het getal dat de GGD’s bij het RIVM melden.”
Geen oversterfte meer
Sinds de laatste week van april daalt de sterfte. Je ziet dat we nu min of meer op de verwachte lijn zitten. Tot half mei hadden we in de leeftijdsgroep 65-80 nog wel degelijk oversterfte. Dat was eind mei voor het eerst ook weg. In alle drie de leeftijdsgroepen – 0-65, 65-80 en 80+ – is geen oversterfte meer.”
Effect vaccinaties
Vooral bij de 80-plussers en bij mensen die langdurige zorg ontvangen is het effect van de vaccinatiecampagne duidelijk. “In de groepen waar de vaccinatieprogramma’s het snelste doorgevoerd konden worden, zie je de ziekenhuisopnames en de sterfte afnemen. In de andere niet.”