70+ mannen over voor-, zelf- en mantelzorg
In de nieuwsbrief van Ouderenberaad Zuid-Holland Noord is een impressie te lezen van presentaties en discussie over voorzorg, zelfzorg en mantelzorg in een Probusclub die bestaat uit 24 mannen met een gemiddelde leeftijd van bijna 80.
“Het gaat om besef van de ontwikkelingen in de ouderenzorg en onze eigen rol daarin. Het is vooral belangrijk je te oriënteren op wat er wél mogelijk is. Er zijn mantelzorgconsulenten, die je willen helpen. Probeer je netwerk in stand te houden of zelfs uit te breiden. Neem preventie serieus, weet dat er een keur aan hulpmiddelen bestaat, en hoe en waar je ze kunt vinden.”
Hoe verzorg ik iemand thuis
Als vervolg op deze bijeenkomsten volgden tien mannen een workshop: Hoe verzorg ik iemand thuis. “In één middag werden een aantal praktische vaardigheden geleerd, zoals iemand in en uit bed helpen, in een rolstoel helpen, enz, maar daar bleef het niet bij. Wat ons van die workshop het meest bijblijft is de aandacht van de begeleidende wijkverpleegkundige en ergotherapeut voor de ervaringen van twee actieve mantelzorgers uit ons gezelschap. Daarmee kregen naast de praktische zaken ook de emoties een plaats. Ook op dat vlak bestaan er allerlei vormen van ondersteuning voor mantelzorgers.”
Beter voorbereid?
Dit najaar kijken de mannen terug: Zijn we nu beter voorbereid? Hebben we andere gesprekken gevoerd, voorzorgsmaatregelen genomen? “Hopelijk hebben we ‘meer bewustzijn’ gecreëerd en zullen de mannen uit onze club iets makkelijker hulp durven aanbieden of durven vragen.”
Laagdrempelig opstapje
Met het ouderenberaad is intussen besproken: zijn ‘oudere mannen’ een aparte doelgroep, die je anders moet benaderen? “Ons advies aan álle ouderen is in elk geval: je kunt klein beginnen, bijvoorbeeld met een buurtapp, waar je een buurtborrel op organiseert,maar waarmee je misschien in de toekomst een boodschappenservice voor je oude buren opzet. Dat is een laagdrempelig opstapje om vraagverlegenheid te overwinnen, als het echt nodig wordt.”