Bewoners Flevohuis tegen voorrang

Bewoners van het Flevohuis in Amsterdam protesteren tegen de komst van mensen met dementie naar hun seniorencomplex.

Zij zijn volgens Het Parool bang voor problemen, omdat er niet voldoende zorgverleners zijn om deze mensen goed te kunnen opvangen.

Onlangs werd bekend dat zelfstandig wonende stellen waarvan een van beiden lijdt aan dementie, voorrang krijgen op woningen van corporatie Ymere naast het Flevohuis. Het idee is dat op deze manier bestaande zorg beter wordt benut en er meer tijd overblijft voor thuiszorgteams om aandacht te geven aan bewoners.

Steeds meer problemen

Maar de bewonerscommissie Flevoflats trekt aan de alarmbel. Volgens de voorzitter zal het complex, waar 258 seniorenwoningen zijn gevestigd, snel veranderen in een verpleeghuis, aldus Het Parool. “We hebben al steeds meer problemen met bewoners die veel zorg behoeven. Als daar straks een fors aantal mensen met dementie bij komt, zal er overlast ontstaan. Mensen zijn in de war, gaan aan de wandel en kunnen zich agressief opstellen. Dit kan een heel onprettige plek worden om te wonen straks.”

Handtekeningenactie

Er is een handtekeningenactie gehouden: 72 procent van de bewoners heeft meegedaan, 92 procent vindt het een slecht plan. “Er zijn steeds minder aanmeldingen sinds het nieuws bekend is geworden: mensen op leeftijd die nog fit zijn voelen er niets voor om in een verpleeghuis te wonen.”

Uiteindelijk fijner

Zorgorganisatie ZGAO zegt in Het Parool dat er voldoende zorg beschikbaar is  en het scherp in de gaten te houden. “Wij denken dat het uiteindelijk fijner zal worden in de Flevoflats”.  Woningcorporatie Ymere stelt ook dat zorgen niet nodig zijn. “Zij zijn bang dat de rest van de flat hier last van gaat ondervinden. Dit is onjuist. Er komt een klein aantal woningen beschikbaar voor bewoners van wie de partner aanvullende zorg nodig heeft.”