ZO-Brabant taskforce vergrijzing
Door de vergrijzing neemt de vraag naar levensloopbestendige woningen en zorgpersoneel de komende jaren explosief toe. Tijd voor actie, vindt een taskforce voor vijftien gemeenten in Zuidoost-Brabant.
Bijna 120.000 mensen – zo’n veertien procent van alle inwoners van Zuidoost-Brabant – is 75 jaar of ouder in 2040. Een stijging van ruim 70 procent ten opzichte van 2020, zo blijkt uit prognoses van de overheid. “En iets waar nu nog te weinig over wordt gesproken en op wordt gehandeld”, aldus Ria van der Hamsvoord (wethouder in Best) in het Eindhovens Dagblad.
Nieuwe woonvormen
Van der Hamsvoord spreekt namens de regionale taskforce die voor vijftien gemeenten in Zuidoost-Brabant antwoord moet geven op de vraag: ‘Hoe gaan we om met de grote gevolgen van die vergrijzing?’ Op dit moment wordt door de taskforce gewerkt aan een plan van aanpak voor de regio, dat in juni klaar moet zijn. Wat daar zoal in staat? “Dat we moeten voorsorteren op het langer thuis wonen en meer samen oplossen, bijvoorbeeld met hulp van naasten. Maar we moeten ook kijken naar nieuwe woonvormen, zoals met generaties samen wonen of geclusterd wonen.”
Vrees voor tweedeling
Het zou goed zijn als er in elke gemeente meer oog voor is voor de vergrijzing”, aldus Van der Hamsvoord in het Eindhovens Dagblad . Zij vreest anders voor een ‘tweedeling’, wanneer meer mensen afhankelijk worden van particuliere initiatieven zoals private woonzorgvoorzieningen. En dat we toegaan naar een samenleving waarin alleen mensen met een uitgebreid netwerk of met geld het goed kunnen regelen voor zichzelf en anderen juist buiten de boot vallen, zo stelt ze. “De vergrijzing is maatschappelijk gezien net zo’n grote opgave als de energietransitie. Het is tijd dat we het in de regio ook zo gaan benaderen.”