Wonen op voormalig boerenerf populair
Wonen op een voormalig boerenerf is in trek. Bij erfdelen organiseren toekomstige bewoners gezamenlijk de bouw van hun woningen. Onderzocht wordt of een soort marktplaats kan worden opgezet.
De tijd lijkt er rijp voor, zegt Pieter Parmentier uit het Overijsselse Diepenveen in Nieuwe Oogst, omdat diverse ontwikkelingen samen komen: De behoefte aan woonruimte neemt toe, specifiek voor senioren. En er komen in toenemende mate agrarische erven beschikbaar, waarvoor geen agrarische functie meer lijkt weggelegd.
Duizenden reacties
Parmentier lanceerde een paar jaar geleden een website over erfdelen en sinds die tijd heeft hij duizenden reacties ontvangen. Concrete plannen waren er nog niet zo heel veel, maar dat begint te veranderen. Inmiddels heeft Parmentier contacten met verschillende groepen die samen woonruimte willen maken op voormalige boerenerven.
Gemeenschappelijke voorzieningen
Al een aantal jaren geleden werkte Parmentier het concept erfdelen uit. Zijn uitgangspunt is het benutten van een boerenerf voor het bouwen van kleine woningen, waarbij de bewoners een aantal gezamenlijke voorzieningen realiseren, aldus Nieuwe Oogst. Te denken valt aan een werkplaats, eetkeuken, logeerkamers, wasserette en bibliotheek.
Nog niet bekend bij banken
Onderzoekers van Wageningen University & Research zijn bezig met een onderzoek naar de maatschappelijke meerwaarde van erfdelen. Parmentier: ‘Onder meer de financiering is vaak lastig, omdat banken dit fenomeen nog niet kennen. Ook het vinden van geschikte locaties blijkt lastig. We onderzoeken of we daar een soort van marktplaats voor kunnen opzetten.’
Rood-voor-roodregeling
Al eerder stelde Platform31 vast dat gemeenten beleid moeten ontwikkelen voor vrijkomende agrarische bebouwing. De meeste gemeenten hebben inmiddels regelingen. Veel gemeenten hebbeneen zogenoemde rood-voor-roodregeling. Die maakt het mogelijk om agrarische bedrijfsgebouwen te slopen in ruil voor één of meerdere woningbouwkavels.
Gezamenlijk plan senioren
Nieuwe Oogt bericht over een initiatief in Soest. ‘Als alles goed gaat, wonen hier over een paar jaar tien tot vijftien senioren.’ De bedoeling is dat de senioren die er komen te wonen, de plannen voor nieuw- en verbouw samen maken en laten uitvoeren. ‘Dat is deels uit praktische overwegingen, want het is voor ons ondoenlijk om zo’n groot plan alleen te maken en gefinancierd te krijgen.’