Voorrang 65-plusser, is dat eerlijk?
Als corporatie voorrang geven aan woningzoekenden die een groot huis achterlaten is ‘oneerlijk’ zegt een 41-jarige Helmonder. De doorstroming bevorderen? “Gewoon achteraan aansluiten en meeloten”, zegt hij in het Eindhovens Dagblad.
De Helmonder staat al zeven jaar ingeschreven voor een kleine woning met een tuintje. De laatste vier, vijf jaar zoekt hij serieus, om weg te komen uit de flat waar hij woont.
Van groot naar beter
De proefregeling ‘Van groot naar beter wonen’ is vorig jaar in overleg met de gemeenten in het leven geroepen om vooral ouderen die in een te grote sociale huurwoning wonen te stimuleren om door te stromen. “We begrijpen dat het vervelend is als een woningzoekende naast een door hem of haar gewenste woning grijpt, omdat iemand anders voorrang krijgt”, zegt een woordvoerder van de corporaties in de regio in het Eindhovens Dagblad. “Maar de voorrang heeft zeker ook goede effecten op de woningmarkt.”
Voorrang nog geen 7 procent
Momenteel loopt in Eindhoven een onderzoek naar het effect van de voorrangsregeling. Maar de proef gaat in ieder geval nog één jaar door. Uit de voorlopige cijfers van de corporaties blijkt dat in Eindhoven 1100 ouderen met grote woningen zijn aangeschreven om mee te doen. 180 van hen wilden dat wel. Van de 600 voor senioren geschikte woningen (met bijvoorbeeld voorzieningen gelijkvloers) werden er door de vier stichtingen 40 toegewezen aan deelnemers aan ‘Van groter naar beter’. “Dus nog geen 7 procent is tot nu toe met voorrang toegewezen”, aldus de woordvoerder.
Zelf ook al flinke inschrijftijd opgebouwd
Bij de Helmonds corporaties gaat het tot maart van dit jaar om negentien woningen, slechts 2 procent van de 900 woningen die verhuurd zijn in een jaar tijd. Vijftig huurders van sociale huurwoningen met drie of meer slaapkamers willen wel in aanmerking komen voor de regeling. “Overigens hebben veel van die huurders zelf ook al een flinke inschrijftijd opgebouwd”, wordt gemeld in het Eindhovens Dagblad.