Voor woongroep lange adem nodig
Wie een woongroep wil oprichten, kan hulp zoeken bij een woningbouwcorporatie, maar dan heb je wel een lange adem nodig.
“Het is minder eenvoudig dan twintig jaar geleden”, zegt corporatie Portaal in AD Utrechts Nieuwsblad. “Dat heeft te maken met de scherpere inkomenseisen voor sociale huur en de toegenomen schaarste op de woningmarkt.”
Van exclusief naar inclusief
De corporatie ziet verschuiving van exclusieve groepen – waar mensen met dezelfde leeftijd, etniciteit of geaardheid samenleven – naar meer inclusieve woonvormen. Begin deze eeuw waren er meer initiatieven vanuit ouderen, maar dat lijkt wat opgedroogd. “In de laatste jaren is er meer aandacht voor gemengde projecten, waarbij allerlei soorten mensen door elkaar wonen. Het hebben van een gemeenschappelijke ruimte blijkt telkens een belangrijke voorwaarde voor succes.”
Vergunning lastig
Uit een enquête van ouderenbond ANBO bleek dat zes op de tien ouderen positief staat tegenover het leven in een woongroep. “Uit de signalen die wij krijgen maken we echter wel op dat het lastig is om een vergunning te krijgen. Wat ons betreft moeten gemeenten het makkelijker maken om dit soort projecten te realiseren”, zegt ANBO.
Veel nieuwe groepen
Bij de Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk wonen van Ouderen staan 34 initiatiefgroepen geregistreerd. De Vereniging Gemeenschappelijk Wonen ziet heel wat nieuwe groepen voorbijkomen, zegt de secretaris in AD Utrechts Nieuwsblad. “Op onze website staan momenteel 892 woongemeenschappen vermeld. Een paar jaar geleden waren het er nog maar iets van 500.”
Zware klus
De secretaris van de Vereniging Gemeenschappelijk Wonen maakt daarbij wel een kanttekening. “Het is een zware klus om een woongemeenschap op te zetten, daar gaan echt jaren overheen. Er moet grond zijn en je moet een groep mensen overhouden die ongeveer hetzelfde wil. Als dat eenmaal is gelukt, moet je besluiten of je gaat kopen of dat je de hulp inroept van een woningbouwcorporatie.”