Vergrijzing gaat nu pas echt los
Stel: je bewoont een huis met twee trappen en breekt je heup. Dan heb je een probleem, zegt Daniëlle Harkes (61) uit Utrecht, deskundige op het gebied van wonen, zorg en ouderen, in AD Utrechts Nieuwsblad.
Zij heeft haar eigen bureau, Begonia Advies, en behoort ze net niet tot de doelgroep (63+) die komende week in Houten bijeenkomt en gaat nadenken over wonen op leeftijd, maar ze spreekt ze wel toe. “De vergrijzing gaat nu pas echt los. Er ligt al een uitdaging op het gebied van wonen, die wordt daardoor zeker niet minder.”
Variatie, beperkt in omvang
Er zijn steeds meer mogelijkheden. Zoals een knarrenhof (zelfstandig wonen, maar met een gemeenschappelijk deel en bewoners die naar elkaar omkijken). Ook: gestippeld wonen (een netwerk van flatbewoners; vooral voor gezelligheid). Of echt gemeenschappelijk wonen. Harkes in AD Utrechts Nieuwsblad: “Er is dus variatie, maar het is in omvang nog beperkt. Als je daarom zelf iets wilt opzetten, is het verstandig om daar op tijd mee te beginnen.”
Niet iedereen móet verkassen
Het is echt niet zo dat iedere senior móet verkassen. In je huis blijven wonen, mag ook. Voordeel: je kent de buurt, hebt contacten in de omgeving en weet wie je buren zijn. Al kan een trap (of twee) een probleem worden. “Er wordt gezegd dat een trap een fitnessapparaat is, maar als het echt niet meer lukt, zijn er gelukkig hulpmiddelen om erop en eraf te kunnen.”
Zelf voorbereidingen treffen
Voor de bijeenkomst in Houten moest een grotere ruimte gezocht worden. Dat zegt iets over de animo, aldus Harkes in AD Utrechts Nieuwsblad. “Vijftien jaar geleden vertrouwden we op de overheid. Nu weten mensen dat het verzorgingshuis is afgeschaft en zorg moeilijk wordt door het verdubbelende aantal tachtigers. Het besef groeit dat we zelf voorbereidingen moeten treffen.”