Steeds meer verschillende woonvormen

Er zijn te weinig ouderenwoningen in Nederland, terwijl de samenleving steeds meer vergrijst. Innovatieve woonvormen als de thuishulpflat bieden mogelijk uitkomst, schrijft het Noordhollands Dagblad, maar deskundigen zijn ook kritisch.

In de flats, die onder meer in Rotterdam staan, wonen 55-plussers zelfstandig, met zorg en dagelijkse sociale activiteiten in de buurt wanneer dat nodig is. Elke flat heeft een gemeenschappelijke ruimte waar bewoners kunnen aansluiten bij activiteiten of zelf iets organiseren. Daarnaast is er een vast zorgteam aanwezig, dat eventueel thuiszorg kan bieden.

Uiteenlopende wensen

Hilde Verbeek, hoogleraar langdurige zorgomgevingen aan de Universiteit van Maastricht, is volgens het Noordhollands Dagblad enthousiast over de flats. “Er komen steeds meer verschillende soorten woonvormen voor ouderen. Die diversiteit is belangrijk, want net zoals elke andere leeftijdsgroep is de groep ouderen heel divers, met uiteenlopende behoeften en wensen. Niet iedereen wil of kan thuis blijven wonen of naar het verzorgingshuis.”

Tussenwoning

Robbert Huijsman, hoogleraar innovatie & implementatie in dementiezorg aan de Erasmus Universiteit, benadrukt dat de thuishulpflats een oplossing zijn voor de groep ouderen die een ‘tussenwoning’ zoekt, maar dat de doorstroming alsnog blijft steken als er daarnaast niet ook nieuwe zorgwoningen komen. “Als ouderen op latere leeftijd niet in zo’n zorgwoning terecht kunnen, worden de thuishulpflats uiteindelijk verzorgingshuizen.” Juist voor de groep ouderen die vroeger naar het bejaardentehuis ging, blijft volgens Huijsman een tekort aan geschikte woningen bestaan.

Sociale omgeving

Het is volgens Verbeek belangrijk om te blijven ‘experimenteren’ met nieuwe woonvormen voor ouderen en daarbij niet alleen naar vastgoed te kijken, zegt ze in het Noordhollands Dagblad, maar ook naar de sociale omgeving. “Hoe blijven de bewoners in contact met elkaar en met de wijk? Hoe bouw je een gemeenschap op die verder gaat dan de voordeur? Zorg en interactie alleen is niet genoeg voor een gelukkige oude dag. Mensen moeten ook het gevoel hebben dat ze invloed hebben op hun leven en woonomgeving.”