Senioren weten heel goed wat ze willen

Moet je voor het op gang brengen en verlengen van verhuisketens vooral mikken op ouderen of moet je een bredere doelgroep tot verhuizen verleiden?  Daarover bood het Stadszaken.nl/ROm-webinar ‘Sturen op doorstroming’ geen sluitend antwoord.

Conclusie uit een landelijk onderzoek ‘rendement op doorstroming’ is: Je kunt een jaarlijkse equivalent van 25.000 woningen aan ruimte vrijspelen als met een op doorstroming van empty nesters (55-75 jaar) en ouderen (75-plussers) gericht bouwbeleid, de bestaande huizenvoorraad beter wordt benut.

Graag grondgebonden

Uit het Woononderzoek Nederland (WoON) blijkt dat circa één op de drie empty nesters en ouderen eraan denkt, of zelfs zeker weet, binnen twee jaar te willen verhuizen.  Maar dit onderzoek is ook heel anders te lezen: ‘slechts’ twee procent van de 65-plussers beslist binnen twee jaar verhuizen. En een behoorlijk deel van deze ouderen zoekt bovendien een grondgebonden woning.

Vooral zorgvraag verhuisreden

Ouderen wonen vaak al goed, hebben de woning geheel of deels afbetaald, hebben geen extra ruimte nodig voor gezinsuitbreiding en zijn gewend aan woning en buurt. Alleen als er echt iets aan de hand is – de woning past niet meer bij bijvoorbeeld de zorgvraag – wil men beslist verhuizen, was een van de constateringen in het webinar.

Wat zijn de werkelijke woonbehoeften

Ook werd opgemerkt dat we veel te weinig rekening houden met de werkelijke woonbehoeften van senioren. “Door hierop in te spelen, zorgen we ervoor dat meer senioren kunnen wonen zoals ze willen én dat de woningvoorraad beter wordt benut. Het zijn zeker niet alleen appartementen die gewenst zijn, een substantieel deel van de vraag gaat uit naar grondgebonden woningen, waaronder wonen in een hof en patiowoningen.”

Laat bewoners meebeslissen

Het webinar belichtte ook succesvolle woonconcepten voor ouderen. Het geheim achter het succes van al dezer complexen lijkt dat de bewoners meebeslisten over het ontwerp. Benadrukt werd dat ouderen er in hun bestaande woning vaak warmpjes bij zitten en als zéér volwassen woonconsumenten heel goed weten wat ze willen. Je zal ze dus écht een beter alternatief moeten bieden: een nieuwe woonomgeving die het beste in co-creatie met henzelf ontwikkeld kan worden.