Op een bankje slapen, niet als dakloos geteld

Het aantal dakloze mensen zou afgelopen jaren zijn gedaald, maar experts twijfelen aan de cijfers.

Zo is de 72-jarige Fred volgens de gemeente Den Haag niet dakloos, schrijft NRC, toch slaapt hij maandenlang op een bankje in de buitenlucht.

65-plussers niet meegeteld

32.000 Nederlanders zijn nu naar schatting dakloos, volgens de laatste cijfers van het CBS. In 2018 was dit nog 39.000. Is dus sprake van een afname in de dakloosheidscijfers? Geen sprake van, zeggen deskundigen:  dakloze minderjarigen en 65-plussers worden niet meegeteld. Er lopen in Nederland veel verborgen daklozen rond, zo’n 100.000. Fred is één van hen – hij valt immers buiten de definitie van het CBS.

Verborgen groep

Het CBS erkent in NRC dat “er heel veel mensen zijn die je zou kunnen zien als dakloos, maar die dat in onze definitie niet zijn”. Het bureau telt alleen 18- tot 65-jarigen die in de open lucht slapen, in de maatschappelijke opvang verblijven en mensen die op niet-structurele basis bij vrienden en familie op de bank slapen. Al zou het CBS onderzoek willen doen naar die verborgen groep, er is simpelweg geen budget voor.

Naar het daklozenloket

Toen Fred weer op de radar van zijn familieleden verscheen, nam een van zijn broers hem mee naar het daklozenloket. Daar hoorden ze voor het eerst van het bestaan van een dagopvang, waar Fred dan ook naartoe ging. In de nacht werden hij en zijn lotgenoten weer buitengezet. Fred zocht het bankje op waar hij de eerste maanden van zijn dakloosheid ook al zat.

Winteropvang geen voorwaarden

Mede door “hartstochtelijk pleiten” van het Straat Consulaat stemde de Haagse gemeenteraad vorig najaar in met de komst van een winteropvang, vertelt de directeur in NRC. De winteropvang stelt geen voorwaarden, onderzoekt niet of een dakloze voldoende zelfredzaam is. Fred kon daar dus terecht. Toen de winteropvang bij het aanbreken van de lente de deuren sloot, kreeg hij het aanbod om naar de 24-uursopvang van het Leger des Heils te gaan.