Nu een kleine 1500 zorgcoöperaties

Nederland telt naar schatting 4.000 burgercollectieven. Ze hebben hun eigen ideeën hoe ze hun woningen, zorg en energie op peil kunnen houden en het vertrouwen kunnen herstellen. Ambtenaren moeten nog wennen aan die onconventionele aanpak, aldus de Volkskrant.

Vrijdag was er in Eindhoven een dag voor burgercollectieven die was georganiseerd door Collectieve Kracht, het platform dat hoogleraar Tine de Moor van de Rotterdam School of Management opzette om burgercollectieven te bestuderen en tegelijkertijd verder te helpen.

4.000 burgercollectieven

De 4.000 Nederlandse burgercollectieven bestaan nu uit zo’n 1.400 wooncoöperaties waar mensen samen woningen huren of kopen, ontwikkelen of beheren, aldus de Volkskrant. Er zijn 705 energiecollectieven met eigen windmolens of zonnepanelen; 646 broodfondsen waar zelfstandigen elkaar bij ziekte verzekeren en een kleine 1.500 zorgcoöperaties met alles van crèche tot aanleunwoning met zorg, door zzp’s die door het collectief zijn ingehuurd. En dan zijn er nog tientallen landbouwcoöperaties, waarin burgers bijvoorbeeld boeren ondersteunen bij verduurzaming.

Eigenbelang en saamhorigheid

Veel burgercollectieven weten hoe ze de zaken beter kunnen organiseren om woningen, energie en zorg op peil te houden en het onderling vertrouwen te herstellen. Het hoofddoel van de meeste collectieven mag dan welbegrepen eigenbelang zijn, het nevendoel is volgensde Volkskrant vaak het versterken van saamhorigheid en een netwerk waar mensen weer op durven vertrouwen.