Met knarrenhof meer activiteit en meer ideeën

Voor veel ouderen is een knarrenhof een uitkomst, constateert sociaal geograaf Elly van der Klauw in AD Groene Hart. “Dat blijkt ook uit ons onderzoek dat binnenkort wordt gepresenteerd.”

Studenten van de Hanzehogeschool Groningen en Hogeschool Rotterdam hebben als onderdeel van het onderzoek 74 interviews gehouden met senioren. “Daarin hoor je vaak dat bewoners verbetering ervaren van de kwaliteit van leven. Ze zijn actiever, doen vaker mee aan activiteiten en hebben meer nieuwe ideeën. Senioren die in zo’n complex met nabuurschap oftewel noaberschap wonen, zijn best wel tevreden.”

Langer gezond?

Een interessante vraag is of je door het wonen in zo’n gedeeld complex ook langer gezond blijft, beaamt Van der Klauw in AD Groene Hart. “Dat is in dit onderzoek nog niet belicht. Maar die vraag leent zich uitermate voor een vervolgonderzoek. Er is toch al veel vervolgonderzoek te doen omdat het om een relatief nieuwe woonvorm gaat.”

Niet voor zware hulp

Wat Van der Klauw al wel durft te stellen, is dat een knarrenhof niet de juiste plek is als je veel en intensieve hulp nodig hebt. “Dergelijke zware hulp kán het collectief gewoonweg niet op z’n schouders nemen.”

Winkels met stip op één

Wáár een oudere wil wonen, komt klip en klaar uit het onderzoek naar voren. “Met stip op één: nabij winkels. Dat vinden senioren het allerbelangrijkste”, zegt Van der Klauw in AD Groene Hart.

Met rollator is tien minuten ver

“En meteen daarna komt de wens van ov in de buurt. Dat wordt problematisch met de krimp van het openbaar vervoer. Voor een oudere met een rollator is tien minuten lopen naar de halte ver. Andere voorwaarden, zoals nabijheid van horeca of een buurthuis, komen pas daarna op de wensenlijstjes voor.”