Mantelzorgwoning is geen schuurtje

Tijdelijke woningen op het erf kunnen de woningschaarste verlichten, maar dat betekent nog niet dat iedereen ze zomaar mag bouwen, blijkt uit een reportage in Trouw.

Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting herhaalde afgelopen week dat ze iedereen in Nederland de ruimte wil geven zo’n woning vergunningsvrij te plaatsen, mits de tuin groot genoeg is en er geen overlast is voor buren. Niet alleen voor ouderen die zorg nodig hebben, maar ook voor jongeren die er op de woningmarkt niet tussen komen.

Veel mensen denken er over

In 2023 was er ophef in Schagen toen een familie een al geplaatste mantelzorgwoning moest weghalen, omdat de vereiste zorgverklaring ontbrak. Daarop besloten de gemeenteraad en het college het beleid te veranderen. Het nieuwe beleid ging in oktober in, er lopen zes aanvragen in verschillende stadia van uitvoering. “Ik was laatst in Warmenhuizen (ook gemeente Schagen.) en daar waren drie mensen uit dezelfde straat die er serieus over nadenken”, zegt wethouder Simco Kruijer in Trouw.

Financieel en mentaal gat

Tussen nadenken en daadwerkelijk bouwen, gaapt nog wel een gat. Een financieel gat – zo’n woning kost 70.000 euro of (fors) meer – en ook een mentaal gat. Wil je als jongere onder de ogen van je ouders in de tuin leven, wil je later de zorg voor je ouders op je nemen? En andersom: als je je hele leven zelfstandig hebt gewoond, wil je dan als oudere de ruimte inleveren en leunen op je kinderen? “In veel Europese landen is dat laatste heel normaal”, zegt Kruijer in Trouw. “Maar in Nederland zijn we toch wat individualistischer.”

Woonvergunning

En dan zijn er de regels, want er is weliswaar geen bouwvergunning nodig, maar wel een woonvergunning. Daarvoor moet, om maar wat te noemen, de tuin groot genoeg zijn (groter dan 100 vierkante meter), mag de woning geen etage hebben, moet er geen extra oprit of parkeerplaats nodig zijn, hulpdiensten moeten erbij kunnen komen en er moet geen overlast zijn voor de buren of naastgelegen bedrijven.  “Je wilt als gemeente niet dat je een woning toestaat, die vervolgens jarenlang overlast veroorzaakt”, zegt Kruijer. “Het is geen schuurtje.”