Levensloopbestendig verkoopt goed
“We hadden een nieuwbouwproject waar aanvankelijk geen overweldigende belangstelling voor was. Nadat de geplande huizen een levensloopbestendig karakter kregen, gingen ze als warme broodjes over de toonbank.” Dat zegt Hans Tanis ,namens de SGP wethouder Wonen in Altena (56.000 inwoners), in het Reformatorisch Dagblad.
“Het is niet alleen een kwestie van aanbod, het wonen van ouderen is steeds meer ook een sociaal vraagstuk. Verhuizen stuit bij hen nogal eens op een emotionele drempel. En we leven gelukkig in een vrij land, mensen mogen nu eenmaal zelf hun keuzes bepalen. Je hebt als gemeente natuurlijk wel de optie om het op de agenda te plaatsen en het tijdig bespreekbaar te maken, bijvoorbeeld door de ouderenbonden er bij te betrekken.”
Signalen opvangen
In Altena zijn er coaches die met inwoners in contact treden om mee te denken over aanpassingen in de huidige woning of het verhuizen naar een andere woning. De wethouder in het Reformatorisch Dagblad: “Dat gebeurt nu nog alleen op verzoek van iemand, maar dat gaan we uitbreiden. Als we signalen opvangen, stel van een zorginstantie, is dat wellicht een aanleiding om betrokkene te benaderen.”
Open voor alle initiatieven
De Brabantse gemeente streeft in ieder geval naar “intensieve samenwerking” om het woongenot van ouderen te verbeteren en de doorstroming te bevorderen. Tanis: “Wij hebben in dat verband de zogenoemde Zorgtafel. Dat is een periodiek overleg waaraan alle relevante partijen, waaronder corporaties en zorginstellingen, deelnemen.” En verder benadrukt hij: Gezien de omvang van de woonproblemen staan we open voor alle initiatieven.”