Knarrenhofjes zijn uit
Nieuwe complexen waar ouderen, afgestudeerden, verplegers en expats samen wonen. Dat is volgens de Limburger de toekomst, ook in Maastricht. Maar hoe krijg je ouderen daar naar toe als hun woonlasten stijgen?
Knarrenhofjes zijn uit. “Die werken goed, totdat de bewoners merken dat ze allemaal te oud zijn om elkaar te helpen.” Luuk Lentferink van het Arnhemse adviesbureau Stec ziet veel meer in het beleid van de gemeente Maastricht. Wooncomplexen dicht bij voorzieningen, waar ouderen samen wonen met jongeren, expats en liefst ook nog (student)verplegers.
Clusters
Er is steeds minder zorgpersoneel, het aantal mantelzorgers neemt af. Eenzaamheid dreigt”, waarschuwde Arlinde Dul van Stec volgens de Limburger tijdens een gemeentelijke commissievergadering. Andere oplossingen zijn nodig en op verzoek van Maastricht deed Stec er onderzoek naar. Er moeten 1380 appartementen bij komen in clusters van minimaal tien, 710 woningen zonder trappen en 240 waar mensen verzorgd kunnen worden. Nieuwbouw en aangepaste woningen. Na overleg met woningcorporaties, zorginstellingen en de regio moeten er over een jaar bouwplannen zijn.
Verhuizen vaak goedkoper
Enigszins verrassend, aldus de Limburger, concludeert Stec in het recente rapport ‘Doorstroming, dé sleutel op de woningmarkt’ dat ouderen die verhuizen in 55 procent van de gevallen goedkoper uit zijn. Dat komt vooral doordat de nieuwe woning duurzamer is. De opbrengst van een woning levert een flinke pot geld op die langdurig gebruikt kan worden om de huur te betalen.