Knarrenhof vraag veel groter dan aanbod

Het wonen van de toekomst is volgens de een reportage in NRC: gezamenlijker en groener. De krant ging onder meer op bezoek bij de Aahof in Zwolle, het eerste Knarrenhof van Nederland.

Bedenker Peter Prak legt in NRC de kern uit: “Dat is het creëren van gemeenschappen, noaberschap zoals we het hier noemen.” Ruim twaalf jaar geleden bedacht hij het knarrenhof, omdat hij zag dat door vergrijzing woonwensen aan het veranderen waren. “En door het dreigende zorginfarct. Een oplossing is dat je toch een beetje op je naasten, je buren let.”

Vergelijkbare concepten

Het idee slaat aan, constateert NRC: er zijn nu negen knarrenhoven. Nummer tien en elf worden dit jaar opgeleverd, en dat kan de komende jaren oplopen tot twintig à dertig knarrenhoven, hoopt Prak, ook in de Randstad. Intussen zijn ook enigszins vergelijkbare concepten in opkomst, zoals het zogeheten ‘ubuntu-wonen’ en ‘erfdelen’, al gaat de realisatie daarvan doorgaans traag. De vraag is veel groter dan het aanbod: er staan volgens Prak ruim 47.000 mensen geïnteresseerden ingeschreven.

Leeftijden meer mengen

Bij de inschrijving in 2012 was de gemiddelde leeftijd 62, vertelt Peter Prak in NRC, inmiddels is die 74. “Waar we dus heel erg mee bezig zijn, is om leeftijden meer te mengen.” In het Aahof komen daarom ook woningen beschikbaar voor mensen vanaf 45 jaar:  “Als we met z’n allen achter de rollator door de hof gaan, dan kan niemand elkaar meer helpen.”