Knarrenhof of Grijze Plaag

Een kleine vier maanden geleden raakten alle grondkippen van de leg door een uitspraak van de Hoge Raad, schrijft bestuurder Friso de Zeeuw: het Didam-arrest. Kern van de zaak: een gemeente moet bij grondverkoop het gelijkheidsbeginsel in acht nemen. Potentiële gegadigden moeten de ruimte te krijgen om zich te kandideren voor de verkoop. Als tenminste redelijkerwijs te verwachten valt dat er meerdere gegadigden zijn.

Niet de hoofdprijs

In een column in Binnenlands Bestuur neemt De Zeeuw het voorbeeld dat de gemeentelijke politiek zich heeft uitgesproken voor de realisatie op gemeentegrond van een Knarrenhof: een project voor een ‘leeftijdsbestendige woongroep voor zelfredzame senioren’. “Als een van de criteria moet de gemeente dan uitgaan van een beperkte bandbreedte van de verkoopprijs. Bepaald niet de hoofdprijs, want de financiële haalbaarheid van dit soort concepten luistert nauw.”

Beargumenteerd afwegen

Het is onwaarschijnlijk, zo schrijft De Zeeuw in Binnenlands Bestuur, dat zich naast het Knarrenhof een ander, vergelijkbaar initiatief meldt. “Maar het valt niet uit te sluiten dat zich na publicatie van het voornemen tot grondverkoop met de criteria toch een ondernemend collectief bejaarden onder de naam De Grijze Plaag aandient. Alsdan zullen burgemeester en wethouders alsnog een beargumenteerde afweging moeten maken.”

Nek uitsteken

Om te weten of de geschetste aanpak de juridische eindstreep haalt hebben we volgens De Zeeuw niet alleen advocaten en andere schiftgeleerden nodig, maar ook wethouders die hun nek durven uitsteken en een juridisch (en politiek) risico willen nemen. “Zo krijgen we jurisprudentie en daarmee meer helderheid.”